Мариян Христов: Спасението на Левски е в школата

Мариян Христов: Спасението на Левски е в школата

Бившият футболист на Левски и националния отбор Мариян Христов рядко дава интервю­та. Затова той винаги е бил инте­ресен събеседник. 42-годишният ботевградчанин се съгласи да говори пред "Тема Спорт". Христов сподели позицията си за финансовата криза, налегнала Левски, какво го е впечат­лило в Божидар Краев, битката за Европа, както и черната серия срещу ЦСКА. Някогашният халф, който е единственият българин, ставал шампион на Германия, коментира и липсата на нашенци в Бундеслигата и още интересни теми.

- Г-н Христов, преди близо 10 месе­ца напуснахте Левски заедно с Хри­сто Йовов. По ваше време на „Герена" се залагаше доста на младите футболисти. Виждате ли отстъпле­ние в тази насока?

- Левски и ЦСКА са клубове, в които в последно време трудно се дава път на младите поради простата причи­на, че от доста години вече нямат никакви успехи. Заради това винаги се говори за титла и други трофеи. Вре­ме е обаче всички да разберат един път завинаги, че футболът стана бизнес. Както виждаме, от дълго време Левски не върви добре и в правилна посока във финансово отношение. А до това се стига от нелогична поли­тика. Затова, ако не разчиташ на юноши и не ги налагаш, трудно мо­жеш да оцелееш. Времената отдавна се промениха и не могат да се дават такива огромни суми от един човек за един клуб. В България не идват кувейтци, бахрейнци, катарци и всякак­ви такива арабски шейхове, които ку­пуват тимове на Запад. Няма кой да дойде тук и да вкара толкова пари. Истината е в развитието на соб­ствените кадри. Така хем ще подбе­реш качествени играчи за своя съ­став, хем може да продадеш в чужби­на за добри пари. Смятам, че излизане­то от кризата за Левски е свързано с пласирането на юноши зад граница. Това е пътят, който ще измъкне клу­ба от финансов колапс. Виждаме, че други източноевропейски държави ве­че прилагат този метод. Например наблюдавам какво се случва в Чехия - там много трудно може да видите чужденци в добрите им отбори, всич­ки са техни момчета. Мисля, че и ние трябва да поемем натам.

- Работихте с Божидар Краев. Из­ненада ли ви, че изкара проби в шам­пионите на Англия и Италия - Ман­честър Сити и Ювентус?

- От 2-3 години той постоянно тренира с мъжете и е взиман на лаге­рите. Всички бяха наясно, че ще дойде и този момент. Краев има голям потенциал, но от него зависи дали ще го развие. Ще ви­дим накъде ще тръгне. Той за мен е доста нестандартен футболист. Гле­дал сьм го и на тренировки, а и в ма­човете - опитва се да прави работи, които не всеки играч може. Според мен трябва да наблегне върху пъргавината и бързината си. Ако подобри тези компоненти, ще стане доста до­бър футболист.

- Г-н Христов, дълго време в Левски чакаха завръщането на Херо, което така и не се осъществи. Не загуби ли Левски прекалено много от размина­ването с този специалист?

- Не мога да посоча причината за пропадането на неговото идване. Ви­наги съм твърдял, че ръководство трябва да бъде отговорно за случва­щото се в клуба. Те трябва да кажат какво се е объркало. Но като цяло останах изненадан от ситуацията.

- Пред новия треньор Стойчо Сто­ев бе поставена цел класиране в Ли­га Европа. Постижима ли е тя с оглед това, че отборът е на шесто място в класирането?

- Надявам се, че това ще стане ре­алност. На „Герена" в крайна сметка всичко се мери с победи и спечелени мачове. Смятам, че Левски няма как да се бори само на един фронт. На­истина купата може и да се определя като приоритет, но и титлата не трябва да се отписва. Защото това е заложено в ДНК-то на клуба. Разбира се, купата е много по-близко дo „Гере­на", отколкото титлата. Тази година битката за първото място изглежда загубена, но това не значи, че трябва да се абдикира от нея.

- Отстъпват ли по качества фут­болистите от тези в ЦСКА и Лудогорец?

- Независимо от това кой какви качества притежава, той трябва да дава най-доброто от себе си. Бил съм футболист и не мога да кажа лоша ду­ма за тях. Всеки, който е на „Герена", трябва да докаже, че заслужава. Вече дали отстъпват на другите, ще се види в директните мачове. Може да си говорим много работи кой какви качества има, но на терена да е дру­го. Не мога да разбера и тези комен­тари от сорта, че нещо тежи в гла­вата, че има напрежение и така на­татък. В крайна сметка, за да си до­бър футболист, трябва да си психиче­ски здрав. Всичко друго са половинчати работи.

- Левски нареди доста поредни за­губи от ЦСКА. Страх ли ги е футбо­листите на сините, че в последно време само падат?

- Това пак е психологически мо­мент, но за мен те никога не са били виновни за дадена загуба. Надявам се най-накрая да излезем от ролята на гу­бещ. Всички фенове на Левски чакат края на серията още тази пролет. Но нека не забравяме, че нашият клуб е имал много no-силна серия, така че не го приемам като кой знае какво. Време е да победим.

- Играхте дълги години в Германия, станахте и шампион с Кайзерслаутерн. Там бяха още Боримиров, Балъков, Хубчев, а след това Мар­тин Петров, Бербатов. Смятате ли, че скоро отново ще има българи в Бундеслигата?

- Има достатъчно мениджъри, кои­то гледат. Много се надявам скоро да има такива. Но за момента явно ня маме качество за Бундеслигата. Ако не си там, няма как да станеш шам­пион. Винаги съм казвал, че темпото на игра в А група е съвсем различно от това в Бундеслигата и другите воде­щи първенства. Като чета какво каз­ват футболистите - всеки втори ис­ка в чужбина, но едно е на думи, друго на практика. От внимание играчите не могат да се оплачат.

- Наскоро бе дадена "Златната топка". Станалият световен шам­пион с Германия Мануел Нойер оста­на на трета позиция след Роналдо и Меси. Заслужено ли Кристиано бе определен за победител?

- "Златната топка" трябваше да бъде за човек, който е станал свето­вен шампион. Все пак мондиалът е на четири години и смятам, че това е най-голямото стъпало за един футбо­лист. Преди година Франк Рибери спе­чели всичко с Байерн Мюнхен, но от­ново не получи отличието. Не мога да разбера какви са критериите. Те трябва да се доуточнят, защото не се знае как се определя - според тит­лите или това как е играл даден фут­болист. Няма човек, който да каже, че Меси или Роналдо са недостойни за на­градата. Но за мен Нойер трябваше да вземе "Златната топка". Но е нужно и доуточняване, защо­то понякога избирането се получава на симпатии. Ето, Рибери спечели всичко, но пак не му я дадоха. Наисти­на и Роналдо печели, но... Може би и постът на Нойер го спря за награда­та, защото е друго да вкарваш по­стоянно голове. Със сигурност всички знаят, че имената на Роналдо и Меси струват много и от рекламна гледна точка, и от друга спрямо това на Нойер в световен мащаб.

- Преди няколко месеца Любослав Пенев сдаде поста си на национален селекционер и бе заменен от Ивайло Петев. Оптимист ли сте за бъдеще­то?

- Не знам какво да мисля вече. Надя­вах се да дадат по-голям шанс на Лю­бослав Пенев. Лично на мен той ми ха­ресва като специалист и излъчване. В България много често почнахме да сменяме треньорите, а трябва да по­гледнем къде сме спрямо възможно­стите на футболистите ни. А не да търсим бързи резултати и класира­ния. Дано Петев успее. Всеки път се надяваме, но, както гласи повелята - надеждата умира последна.

- И Петев анонсира, че ще пробва да върне Бербатов. Не е ли време ве­че да погледнем напред?

- Естествено, че всички искат да имат Бербатов в отбора, но за мен няма смисъл да се коментира, след ка­то той толкова време не взима уча­стие в националния. Мисля, че на тол­кова години едва ли ще се върне да играе. Ясно е, че няма тим, който да зависи само от един човек, камо ли на­ционален отбор. В крайна сметка играчите минават и заминават. Да, факт е, че Бербатов е най-добрият ни играч сега, но е време да потърсим и живот след него.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти