Наказанието на Платини остава, съдбата на шефовете на световния футбол става ясна на 21 декември

Наказанието на Платини остава, съдбата на шефовете на световния футбол става ясна на 21 декември

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана се произнесе по жалбата на Мишел Платини заради наложеното му временно отстраняване от длъжност за период от 90 дни. Арбитражът в Лозана трябваше да вземе решение тази сутрин, за да може при положително развитие в полза на шефа на УЕФА, той да може да присъства на жребия за ЕВРО 2016, който е утре в Париж.

Съдът отказа да отмени наказанието, но нареди на световната футболна централа да не продължава срока на отстраняването на французина, който изтича на 5 януари. Както е известно, беше поискано президентът на УЕФА да бъде изхвърлен от футбола за 7 години или до живот поради обвинения в корупция. Водещото обвинение се отнася до два милиона евро, които са били изплатени на французина по устен договор между него и Сеп Блатер през 1998 година.

Тримесечното наказание на Платини изтича на 5 януари, а Спортният арбитражен съд постанови, че удължаването на срока ще бъде неоправдано ограничаване на достъпа на боса на UEFA до правосъдието. Инстанцията в Лозана е решила, че Мишел Платини не е нанесъл непоправими щети по случая, за който е наказан.Както е известно, Платини и президентът на ФИФА Сеп Блатер бяха временно отстранени от длъжностите си от Етичната комисия на ФИФА, която също провежда самостоятелно разследване на обвиненията, след като швейцарските власти и ФБР отправиха обвинения и започнаха голямо разследване по високите етажи управленския апарат на световния футбол. Очаква се шефовете на ФИФА и УЕФА ще разберат съдбата си на 21 декември, а през следващата седмица ще има официални изслушвания на защитите на двамата, след което Етичната комисия на ФИФА трябва да вземе окончателно решение по обвиненията.

Още от Футбол свят

Виж всички