Севлиево посреща елита на мотокроса този уикенд

Севлиево посреща елита на мотокроса този уикенд

Въпреки отсъствието на мотополигон "Горна Росица" от картата на световния шампионат по мотокрос през 2015 година, през този уикенд организаторите от БФ Мотоциклетизъм, Община Севлиево и МСК Севлиево са подготвили едно наистина интересно състезание за българската мотокрос публика. Тази седмица мотополигонът ще бъде домакин на първата отборна купа на България в дисциплината мотокрос, като състезанието по традиция се провежда в памет на големия приятел на мотоциклетния спорт г-н Йовко Йовков. Едва ли без неговата всеотдайност и търпение, мотополигон "Горна Росица" щеше да бъде шест-кратен носител на титлата мотополигон номер 1 в света, а Севлиево и България трайно да заемат своето полагащо им се място на международната мотокрос карта.

Отборната купа на България в дисциплината мотокрос е отборно състезание, в което пилотите ще получават точки не само за индивидуалното класиране в шампионата, но и за спортните клубове, за които се състезават. Отборната купа ще бъде раздадена в три отделни категории - при юношеските отбори (МХ65 и МХ85), при мъжете (МХ1 и МХ2) и при състезателите от клас МХ. Всеки мотоциклетен спортен клуб участва с отбор от четирима състезатели в двата класа (например 2 в МХ2 и 2 в МХ1), като от класирането на състезателите в отделните маншове ще зависи и броя точки които всеки тим ще печели за крайното класиране. Интересното в този случай е, че точкуването за отборното класиране няма да бъде по схемата за индивидуално класиране (25-22-20-18 и тн. точки), а по схема при която позицията на завършване на състезателя определя "наказателна точка", тоест за 1-во място се получава 1 наказателна точка, за пето - 5 наказателни точки и тн. Отборната купа на България при юношите, мъжете и при състезателите от клас МХ, ще спечели спортния клуб с най-малко наказателни точки.

Вече могат да бъдат направени и предварителните прогнози за претендентите в отделните категории, като ще започнем с отборите при юношите. При състезателите от класовете МХ65 и МХ85 основният сблъсък ще бъде между пилотите на ТексимМоторспорт и МСК Бяла Рейсинг. Тексимци ще разчитат главно на Кристиян Иванов при 65сс и Стефан Нейчев при 85сс след контузията на Виктор Нейчев в Самоков, като отборът им ще бъде допълнен от Кожухаров в 65сс и новото попълнение Миртчев, също в клас 65сс. За състезателите от Бяла рейсинг селекцията е трима пилоти в клас МХ85 - Рацов, Келлев и Велков, както и евентуално Антон Славчев при най-малките от 65сс. Трети по сила в момента е отборът на Мото Спорт Черно Море - Михайлов и Мадалиев при малката кубатура и Ерай Хасан в 85сс.

Най-голямата конкуренция за отборното класиране се очертава при отборите мъже (състезатели МХ1 и МХ2). Общо 6 от 17 отбора ще се борят за първото място в Севлиево, като подбора на домакините от МСК Севлиево за състезанието е доста интересен. В клас МХ2 севлиевци ще разчитат на Хакан Халми и Иван Петров, а в клас МХ1 ще трябва да избират между новото попълнение Тодор Тотев, Веселин Иванов и Пламен Янков. Почти под 18 годишна възраст е варненският отбор на Мото Спорт Варна, който ще разчита на трима младежи в клас МХ2 - Ивелин Манев, Момчил Иванов и Харли Горов, с четвърти пилот Ивайло Иванов в клас МХ1.

Отборът на Гоце Делчев - МСК Панчо Рейсинг, ще атакува първата позиция на подиума с богата възможност от комбинации на състезателите си, като със сигурност титуляри в отбора ще бъдат двете остриета от клас МХ2 Валентин Роглев и Тони Цветков, както и Васил Георгиев от клас МХ1, а четвъртия пилот ще бъде избран измежду Кръстев, Джамбазов и Бойков.

През сезон 2015, след много години пауза, НСА излъчи свой спортен клуб в мотоциклетизма - НСА Моторспорт, който в Севлиево ще може да избира от четирима пилоти в клас МХ1 - Асенов, Стоименов, Венев и Градинаров, както и разбира се Кристиян Ангелов от клас МХ2. Също дебютанти в републиканския шампионат за 2015 се явява и русенският отбор СК МХ Шулц, който разчита на трима пилоти в клас МХ2 - Любомир Васев, Томислав Томов и Християн Христов, с четвърти състезател Седат Захиров при голямата кубатура 450сс. Интересно е положението в троянския тим, където Майкъл Иванов, Атанас Атанасов и Валентин Матеев ще бранят троянската чест в клас МХ2, а Георги Георгиев ще подпомогне класирането им доста сериозно в клас МХ1.

При отборите от клас МХ (по трима състезатели за разлика от юношите и мъжете) се очертава не по-малка конкуренция от качествени състезатели и тактически добре сформирани отбори. На първо място изпъква тимът на Панчо РейсингТийм, които имат отлична селекция в лицето на Веселин Малинов, Юлиян Райчев и Тони Цветков, като пиринският клуб може да допълни перфектно участие с някой от останалите си пилоти Мутафчиев, Марин или Илиев.

В същият момент обаче АИТ РейсингТийм от Пловдив ще излязат в Севлиево с Атанас Петров, Янко Зоков, и някой от останалите трима пилоти на клуба, а именно Говедаров, Герджиков или Самуилов. МСК Калабак 1969 ще разчитат на лидера в класирането Мартин Тодоров, а другите двама състезатели ще бъдат Велик Кличуров и Стойчо Филатов. Софиянците от МСК Враня 99 имат в състава си Николай Ангелов, Цветомир Иванчев и Божидар Шуманов, а троянците ще се включат в тази група с Николай Нанчев, Димитър Милешки и ветеранът Мирослав Христов.

Програмата на Grand Prix Sevlievo 2015 ще бъде допълнена от Семинар по антидопингово обучение на състезателите по мотокрос, целта на който е да запознае пилотите от всички класове с нормативната уредба на БФ Мотоциклетизъм, ММС, Антидопинговия Център, ФИМ и ФИМ Европа свързана с превенция на употребата на забранени стимуланти и методи в мотоциклетния спорт по време на състезания и тренировъчна дейност. Семинарът ще бъде проведен в събота след тренировките на състезателите в пресцентъра на Мотополигон "Горна Росица". В неделя, официалното откриване на състезанието Grand Prix Sevlievo 2015 в памет на Йовко Йовков е в 10:30 часа, след което започват и състезателните маншове във всички класове.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти