35 000 долара ще си поделят участниците в турнир по тенис на маса в Панагюрище

35 000 долара ще си поделят участниците в турнир по тенис на маса в Панагюрище

Панагюрище ще бъде домакин на най-големия международен турнир по тенис на маса, организиран досега в България. Надпреварата "Асарел България Оупън" с награден фонд 35 хиляди долара ще се състои от 19 до 23 август в новата модерна многофункционална зала в града "Арена Асарел" с капацитет 2000 места.

Състезанието е от сериите "Чалъндж" на международната федерация по тенис на маса, като победителите ще заслужат по 100 точки за световната ранглиста.

В турнира ще се включат 240 състезатели, сред които се очакват и най-силните български тенисисти. Те ще бъдат разделени в шест дисциплини - мъже, жени, младежи и девойки до 21 години единично и мъже и жени на двойки.

"Имаме всички шансове да се позиционираме в спортния календар на Европа при тениса на маса. Изпратили сме покани на елитни състезатели от цял свят. Имаме заявен интерес от топ спортисти от Европа и Азия. Желанието ни е този турнир да се превърне в ежегоден и с всеки изминал сезон да става все по-силен", заяви Иван Александров, председател на УС на Сдружение "Асарел България Оупън".

Победителите при мъжете и жените ще заработят по 4500 долара от наградния фонд, шампионите на двойки ще си разделят по 1500 долара, а първенците при младежите и девойките до 21 години ще вземат по 1000 долара.

"Организирането на турнир от този ранг и с подобен награден фонд, който е най-големият, раздаван у нас досега, е показателен, че тенисът на маса е спорт, който има бъдеще в България. Очакваме елитни състезатели от Европа и Азия, сред които звездата на женския ни национален отбор Анелия Карова, Нягол Стоянов, който в момента се състезава за Италия, както и Мартин Братанов, сребърен медалист от Световното отборно първенство, макар и за Белгия, националите Станислав Голованов, Петьо Кръстев и Теодор Александров и други", каза генералният секретар на БФТенис на маса Михаил Фролошки.

Турнирът ще бъде ръководен от 32 съдии, 16 от които от чужбина. Квалификациите ще бъдат на 19 и 20 август с групова фаза, а основната схема ще стартира на 21 август.

"Като състезател това е изключително голям шанс да се изправим срещу сериозни спортисти, които се очаква да дойдат. За всички нас е трудно от финансова гледна точка да участваме в такива турнири в чужбина. Хубаво е, че състезание от такъв ранг вече има и в България", коментира националната шампионка Анелия Карова.

Карова утре заминава за Азербайджан, където ще бъде единствената представителка на страната в тениса на маса на Европейските игри в Баку.

снимка: allsports.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички