Обама: Дейността на ФИФА трябда да бъде прозрачна

Обама: Дейността на ФИФА трябда да бъде прозрачна

Международната футболна федерация трябва да действа честно и прозрачно. Това заяви след срещата на върха Г-7 в Германия на пресконференция президентът на САЩ Барак Обама. На 27 май в Цюрих швейцарската полиция по искане на американското правосъдие арестува по подозрение в корупция 7 високопоставени чиновници на ФИФА, а обвинения бяха предявени на 14 бивши и действащи футболни чиновници. По данни на министерството на правосъдието на САЩ, едновременно изпълняващо функциите на генерална прокуратура, за 24 години те са получили подкупи на обща сума около 150 милиона долара.

Обама отказа да коментира по същество корупционния скандал във ФИФА. "Аз не мога да давам коментари по дело, по което продължава да работи нашият генерален прокурор", каза американският президент. Въпреки това "в разговорите, които имах тук, в Европа, хората ми казваха, че по тяхно мнение, извънредна важност има това ФИФА да може да действа честно, прозрачно и подотчетно", отбеляза стопанинът на Белия дом.

От негова гледна точка трябва да се помни, че футболът е не само игра, но и "голям бизнес, източник на невероятна национална гордост". Именно заради това страните, започнали разследване на ФИФА, искат тази организация "да действа честно", завърши Обама.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички