Уволнен с почести за добре свършена работа

Уволнен с почести за добре свършена работа

Какви ги вършат на "Герена"? Гонзо нееднократно подчерта, че Стойчо Стоев си е свършил добре работата, а феновете не спряха да скандират името на треньора по време на последния му мач. И какво се получи? Уж всички са доволни и го прегръщат, но вместо да му гласуват доверие, го уволниха с почести за добре свършена работа. Доста странно. Доволни, а го гонят. Няма никаква логика. Кой бяга от хубавото? 

Не виждам смисъл да си губя времето да припомням в какво състояние наставникът пое "сините". Всички знаят, тъй като ръководството на тима от "Герена" все това повтаряше. Само че по неразбираема причина шефовете бързо забравиха.

Важното е какво свърши Стоев. Постигна целта, която му бе поставена. И още нещо много важно - Левски стъпи на здрава платформа. Под ръководството на треньора "сините" изградиха не лош стил на игра. В повечето от мачовете отборът контролираше събитията на терена, а освен това започна да бележи повече голове.

Стоев се превърна във възпитател и с поведението си даваше добър пример на футболистите. Друг е въпросът, че в България мисленето е изкривено и всеки треньор, който не псува, не блъска и не демонстрира агресия, се смята за мекушав. Безгрешен треньор няма. В това число попада и Стоев. Треньорът обаче стабилизира отбора, който в мачовете срещу Лудогорец по нищо не отстъпваше като игрова постройка.

Левски загуби титлата заради липсата на достатъчно класа сред футболистите. Разберете, че не е никак лесно "сините" да побеждават във всеки мач, когато селекцията не е на нужното ниво. Тук не става дума само за пари, а за липса на организация, подготвени кадри, качества и усет. Хора, които да водят на "Герена" точните играчи.

Нормално е Левски да лакатуши и допуска изненади. Всеки един отбор би сторил това, когато разчита повече на ентусиазъм и мускули, отколкото на класата на състезателите. С малки изключения, играчите на Левски щом малко се отпуснат, се приравняват на нивото на отборите, които са по-назад в класирането.

Грешката на Стоев бе, че залага изцяло на романтиката във футбола и като че ли остава резултатите на заден план. Това е правилният път за развитието на един клуб, но не и в България. Навсякъде по света резултатите са най-важни, което е напълно нормално. Тук обаче става нещо страшно. Всяка една загуба се превръща в трагедия. Никой не гледа как се представя тимът и има ли бъдеще. Важното е за момента всички да са доволни, а какво ще се случва след време, друг да му мисли. 

Затова може би Стоев трябваше да подходи малко по-различно и да помисли по какъв начин можеше да спечели част от мачовете, макар и не с красива игра. Само по този начин щеше да си осигури нужния комфорт и във времето да развие своите идеи…

Сега идва ред на Люпко Петрович. Моето уважение към големия треньор, но Левски пак кърпи дупки. Каква перспектива има тимът със сърбина? Почти съм сигурен, че "сините" ще търсят нов специалист още през зимата. Не че Петрович е лош треньор, но на "Герена" има много работа за вършене. Не само по време на мачовете или 1-2 дни в седмицата, а всеки ден и час. Надали 69-годишният специалист ще има толкова голяма амбиция, сили и енергия. Опитният специалист може да бъде назначен на друга длъжност и да помага, тъй като е врял и кипял във футбола, но не и да бъде на пангара.

Не случайно Петрович признава, че вече не е хитов треньор и няма да има никакви изисквания относно новите попълнения. Излиза, че на "Герена" идва треньор, който сам казва, че няма да участва в селекцията. Ясно е, че Левски ще разчита на опита на Петрович, но някак си нещата не се връзват. Нали целта бе да се надгражда... 

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички