Тунчев: Не мисля, че проектът за Висша лига ще се получи, поздравления за ЦСКА

Тунчев: Не мисля, че проектът за Висша лига ще се получи, поздравления за ЦСКА

Опитният Александър Тунчев е един от лидерите на Локомотив (Пловдив). Той е вдигал титлата с „черно-белите" преди 12 години и помни най-славните години на клуба. Сега защитни­кът помага с опита си на „Лаута", като се стреми да бъде полезен. С Тунчев говорим преди градското дерби, в чийто ритъм заживя Пловдив в последните дни.

- Сашо, правите ли по-специ­ална подготовка в Локомотив за дербито с Ботев?

- Готвим се нормално, като за всеки важен мач. Вяр­но, сега е дерби, но не правим нещо по-специално. По-скоро нагласата е индивидуална, все­ки иска да покаже най-доброто в то­зи мач.

- Сигурно Пловдив вече се говори само за този двубой...

- Да, усеща се атмосферата. Има настроение в града. Нормално е. Ние обаче сме много опитни, не можем да се под­ведем или да треп­нем. Мисля, че сме здраво стъпи­ли на земята. Дано това се види в неделя.

- В последния кръг обаче Берое ви вкара 5 гола. Определено не беше добра репе­тиция за защита­та преди дербито.

- Много неприя­тен момент, тряб­ва да го забравим. Ясин (бел. ред. - Ел Харуби) напра­ви грешка в нача­лото, която много повлия на отбора, но това не ни извинява. Много бързо ни вкараха три гола, които паднаха след наши грешки. След това се опитахме да се противопоставим и дори вър­нахме два гола. В края обаче не из­държахме, не ни стигнаха силите. Тежка за­губа, дано не ни се отрази. Хубаво е, че сме опитни играчи в Локомотив, видели сме много във футбола.

- Отскоро Ло­комотив има нов треньор - Илиан Илиев. Свикнах­те ли с изискванията му?

- Опитваме се да го направим по най-добрия начин. Илиан Илиев има своя идея как да изглежда Локомо­тив, ние сме из­пълнителите. На­дявам се съвмест­ната ни работа да е от полза за клуба.

- В последните мачове си партнираш в центъра на защитата с Иван Иванов. Той каза след първия си мач, че се е вълнувал ка­то юноша. Пома­гате ли му на те­рена?

- Трудно е мъже на по 35 и повече години да се вър­нем към юношеските години. Това, разбира се, е в кръга на шегата. Иначе напълно го разбирам Иван, и аз съм бил в подобна ситуация. Знам, че сега най-важното за него е да натрупа игрови минути, да си възвърне усещането към играта и само­чувствието. Мис­ля, че това ще ста­не постепенно. Той самият вече се чувства по-уверен.

- Дълго време си партнираше с Кирил Котев, се­га с Иванов. Това не ви ли обърк­ва?

- Виж, ние сме опитни футболисти. Повечето титуляри в Локомотив сме в напреднала възраст. Винаги се опитваме да дава­ме максимума на терена. Обаче не може да разчитат само на нас и тре­ньорът да казва: „Ти си, няма друг!" Понякога е хубаво да дойдат отдолу млади момчета, да им помагаме с опита и знанията си, но да не сме единствен избор, да има алтернати­ва.

- Два пъти сам споменаваш нап­редналата фут­болна възраст. Да не се готвиш за раздяла с футбола?

- Не, аз разбрах тази година, че имам още сили за футбола. Мисля, че мога да бъда полезен. Треньо­рът обаче решава кой да бъде на те­рена, кой ще му свърши работа.

- Мартин Камбуров вече ня­колко пъти обяви, че остава в Локомо­тив и следващия сезон. Ще го напра­виш ли и ти?

- Разби­ра се, го­тов съм да го направя. Ще бъда радос­тен да играя още един сезон в Локо­мотив. В момента обаче няма нищо черно на бяло. Може би през следващите сед­мици ще стане яс­но дали имат нуж­да от мен. Всичко зависи от мнение­то на треньорите и ръководството.

- Къде се виж­даш, след като прекратиш кари­ерата си?

- Сигурно ще ос­тана във футбола, няма къде да ходя. Това съм правил последните годи­ни, това ще про­дължа да правя. Вече изкарах треньорски лиценз „Б”. Това е една от възможностите пред мен. Набли­жава това време, в което ще мина от другата страна. Професионалният футбол е до време и човек усеща кога идва краят.

- Какво е мне­нието ти за това, което направи бившият ти от­бор ЦСКА срещу Берое?

- Само адмира­ции за ЦСКА. Следим ги през целия сезон, все пак половината отбор сме играли там. Христо Янев върши страхотна работа, наистина. Това да поддържаш на ниво отбора и футболистите, да ги мотивираш, при положение че  играят  във „В" група, е го­лямо постиже­ние. Разликата между професионалния и аматьорския футбол в България е го­ляма. А Янев прави така, че това не се забелязва и дори обръща нещата в своя полза. Както каза и Боби Галчев - най-хубавото е, че се дава шанс и въз­можност на тези млади български футболисти. Неминуемо след време това ще бъде от полза за целия ни футбол. Това е пътят.

- Как ти звучи идеята за създа­ване на Висша лига у нас?

- Звучи добре. Не мисля обаче, че ще се получи. Много е трудно това да се искат гаранции, да из­вадят собствениците толкова па­ри. Дано да напра­вят така, че да се повиши качество­то. Това минава през увеличаване на отборите в „А" група. Сега Лудогорец има твърде добър отбор за всички останали. Няма голяма интрига.

- Загубихте пос­ледното градско дерби от Ботев. Има ли за какво да си връщате се­га?

- Няма за какво да си връщаме. Онзи мач остава в историята, сега за­почваме от 0:0. Мачът е с много голям заряд, а ние ще търсим само победата заради дербито. Дано да не повторим греш­ките от последния мач.

- Имаш много мачове във Веч­ното дерби и в битката за Плов­див. Какво е по-специфично в мача Локомотив - Ботев?

- За мен няма разлика между двете дербита. От­вътре ги усещам нещата по един и същ начин.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички