Кой ще бъде носен на ръце

Кой ще бъде носен на ръце

Ако някой си въобразява, че ЦСКА ще бъде върнат по някакъв начин в "А" група, само защото е голямо име, силно се заблуждава. Господа, разберете едно - във всяка цивилизована държава си има правила, които малко или много трябва да се спазват. Навсякъде по света се правят компромиси, има вратички, но в крайна сметка, за да постигнеш целите си, трябва да положиш усилия. Как "червените" да бъдат реабилитирани в елита на родния футбол при положение че нищо не правят? Какво очакват? Всички да забравят за огромните задължения към НАП и към фирмите, с които са работили.

Затова как хвърчаха безразборно пари за някакви си ментета и как през годините десетки играчи "изгоряха" с парите, които си бяха заработили с честен труд. Как са доведени, е отделен въпрос. Омръзна ми да повтарям едно и също. БФС е най-малкият виновник за състоянието на ЦСКА. Чиновниците от футболната централа могат да бъдат съдени за това, че са некомпетентни и че често взимат грешни решения. Но да се твърди, че умишлено пречат на "армейците", не е сериозно.

Голям пропуск е, че не спряха навреме поразиите в клуба. За да угодят на 31-кратния шампион на България, от БФС си затваряха очите и погазваха правилата. Целта бе да се помогне, но вижте докъде се стигна. Очевидно има хора, които манипулират "армейските" фенове и за пореден път ги тласкат в грешна посока. И сега старата песен на нов глас. Добре, феновете на ЦСКА ще протестират. Ясно е, че когато и да нападнеш хората, които управляват футбола, винаги има защо.

Нека привържениците излязат на улицата, но да го направят цивилизовано и с финес. Да поставят конкретни въпроси и разумни искания, които са съобразени с приетите правила и норми. Иначе ще заприлича на повечето политически протести - дайте да скачаме, ама не знаем защо. Темата за "двойния аршин и геноцида", вече се изтърка и не хваща дикиш. До този момент само изместваше фокуса от големите, истинските и съществените проблеми.

И сега най-важната част. ЦСКА сам трябва да намери верния път, по който уверено да крачи. Целенасочено, без лъжи и излишни оправдания. Само по този начин клубът ще възвърне своя величествен облик. Разбира се, че това е възможно. Стига да има човек, който да взима верни решения. Винаги има изход. Затова бих посъветвал феновете да насочат усилията си в друга посока. Няма смисъл да хабят излишни сили и енергия, защото по този начин няма да решат проблемите.

Да завишат изискванията си към ръководните фактори в ЦСКА. Гриша Ганчев бе посрещнат като месия на "Армията", но всъщност дайте да видим до този момент с какво е по-различен от собствениците на клуба през последните години. Изключвам Александър Томов, защото при него беше страшно. Ако не предприеме правилни действия, Ганчев ще се превърне в поредния бизнесмен, който издържа ЦСКА, но няма да остави трайна следа. Тук отварям една скоба - същото се отнася и за Васил Божков, при положение че сложи ръка на клуба, но не вземе нужните мерки.

Нали всички се борят за любовта на феновете, признание и обществена подкрепа. Повечето хора обичат да ги хвалят и да ги дават за пример, когато направят нещо хубаво. В това няма нищо лошо, още повече, че е заложено в човешката природа. Не мога да гадая кой ще вземе за вбъдеще клуба, но Ганчев и Божков трябва да разберат едно нещо. Имат възможност да запишат имената си със златни букви в историята на клуба и завинаги да останат в сърцата на феновете. Само че трябва да заложат на различен подход. Защото феновете на ЦСКА страдаха много през последните години, но въпреки всичко останаха верни на своя клуб. Те заслужават повече.

Верният път е само един. Оздравяване на клуба и сериозни инвестиции в материалната база. Крайно време е на ЦСКА да се погледне като на бизнес проект, а не на някакво забавление или хоби. Не се е родил толкова луд човек, който само да налива. При правилна работа, вложените пари в клуб като ЦСКА, могат да се възвърнат. Ако "армейците" си подредят къщата, спонсорите  и рекламодателите ще погледат към тях с друго око. Срамна работа - ЦСКА няма сериозен спонсор, чието лого да грее на фланелките.

Вместо фирмите да се надпреверват, бягат колкото се може по-надалеч. И няма как да е другояче при цялата тази неразбория. Задължително условие е "червените" да имат нов стадион и модерна тренировъчна база, където младите таланти да се развиват. Грях е да не може да се използва огромната "червена" фенска маса.

Вижте само какъв парадокс. ЦСКА има потенциал да напълни 30-40-хиляден стадион за мача с Берое. И по-скъпи да са билетите, няма да има разлика, тъй като запалянковците са зажаднели за футол. Но не могат, тъй като нямат стадион. За да се случи това, ръководството трябва да плаща наем за "Васил Левски". Представяте ли си какви приходи ще акумулира един нов стадион на ЦСКА от продажба на билети, рекламни пана, артикули, храна, вода, наеми на зали, различни мероприятия и т.н, и т.н.?

Изграждането и мениджмънтът на едно спортно съоръжение е сложен процес. Въпреки всичко, ако Ганчев или Божков подеме инициатива, ще се намерят хора, които са готови на тази стъпка. Затова ще е жалко, ако ЦСКА пропилее своя шанс. Важно е собственикът на "червените" да разбере колко голямо значение ще има един нов стадион. На този етап никой не иска да нагази в дълбокото. Но този, който го направи, ще бъде носен на ръце и ще бъде обявен за СПАСИТЕЛ.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти