Стоичков можел да стане европейски шампион по лека атлетика

Стоичков можел да стане европейски шампион по лека атлетика

Най-великият български футболист Христо Стоичков се разминал на косъм да стане лекоатлет.

Честта да вземе съдбоносното решение за бъдещата спортна кариера на 13-годишния тогава Ицо се е паднала на Добри Иванов, който е първият треньор на националната ни гордост в леката атлетика Стефка Костадинова. Сред възпитаниците на известния с прозвището си Доцента специалист личат имената още на Йордан Йовчев, Спас Бухалов, Ива Пранджева, Цветана Пиронкова.

Около края на май началото на юни 1979 г. цялото войнство от 7-8 души от Марица Пд води малкия Ицо на приемен изпит в Спортното училище „Васил Левски” в Пловдивю

„Дойдоха председателят на клуба, треньорът по футбол, треньорът по лека атлетика и още няколко души. Пожелаха да го изпитам. Треньорите искаха да преценя дали Стоичков да стане лекоатлет, или футболист. А самият Ицо много често е идвал да гледа тренировките на Стефка Костадинова. Много искаше да бъде приет в Спортното училище, защото всички известни спортисти учеха в него. Когато се яви да го изпитам, Стоичков беше с гуменки, носеше лилава фланелка и черни гащета. Така го изпитах на 60 м. Застана на старта, а резултатът му беше 7,63 секунди, което е много добър резултат за шестокласник, при това той бягаше с гуменки. Ако беше с шпайкове, би трябвало да даде разлика от 2-3 десети. Първоначално помислих, че нещо с хронометъра не е наред. Казах му да си почине малко, след което да застане отново на старта. Втория път резултатът му беше още по-добър – 7,48 секунди. След това постижение аз предрекох: „Притежава качества да стане европейски шампион в леката атлетика, но с тази бързина и лекота на движение ще стане прекрасен футболист от световна класа.” Освен това той и изглеждаше като типичен футболист с фланелката отвън. В плама в погледа му също забелязах, че го чака бляскаво бъдеще, защото с оглед на огромния си опит ги усещах подобни неща”, разказа пред "7 дни спорт" Добри Иванов.

Той разкри и интересен разговор между него и Стоичков от преди няколко години.

„Може би преди около 4-5 години в Поморие видях Стоичков и съпругата му, които отиваха на сватба с мерцедеса си. Попитах го дали си спомня как по време на онзи изпит предсказах, че ще стане много известен футболист. Стоичков ми каза, че въпреки всичко все пак е трябвало да го приемем да учи в Спортното училище и обяви: „ Дори и да тренирах и лека атлетика, аз пак щях да стана футболист”, сподели Добри Иванов, когото наричат още и Екстрасенса.

"7 дни спорт"


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти