Отложиха продажбата на Милан, китайците дават още 100 милиона евро на Берлускони

Отложиха продажбата на Милан, китайците дават още 100 милиона евро на Берлускони

Продажбата на италианския гранд Милан на китайските инвеститори се отлага за 3 март 2017 година. Това съобщиха двете заинтересувани страни "Финивест" и "Сино Европа Спортс" в официално писмо. Първата компания държи правата на "росонерите", докато китайската фирма трябва да вземе 99, 93% от акциите на седемкратните европейски шампиони.
Сделката трябваше да бъде финализирана на 13 декември, впоследствие бе отложена за 28 февруари, а сега отново има промяна, като трябва всичко да приключи на 3 март.
Двете страни стигнаха до окончателно споразумение на 5 август, когато Селвио Берлускони се договори с китайците в луксозната си "Вила Чертоса" в Сардиния. Тогава двете страни си стиснаха ръцете при следните условия. Трябва да бъдат платени 520 милиона евро на фирмата на Берлускони - "Фининвест", а също така ще бъдат платени задълженията на клуба, които надхвърлят 218 милиона евро. Освен това в следващите три години, новите собственици трябва да инвестират минимум 100 милиона евро на година в селекция на нови футболисти, за да успее клубът да се върне на върха в Италия и Европа.

Още тогава китайците платиха на "Фининвест" 100 милиона евро капаро на две вноски (б.а. 15 милиона, а след това и 85 милиона евро), за да не се преговаря с други желаещи да купят легендарния клуб. След отлагането, което трябваше да се състои другата седмица, "Фининвест" трябва до 12 декември да получат още 100 милиона евро капаро.

Очаква се тази сума да бъде инвестирана в трансфери през зимната пауза, за да успят "росонерите" да задържат най-малко позицията си в първенството и да се върнат в Шампионската лига.

Интересното е, че на 13 декември ще станат точно две години, от както Берлускони започна преговори за продажбата на клуба, който притежава от 30 години.

Още от Футбол свят

Виж всички