Пике и Рамос – прокълнатите последни герои на Испания

Пике и Рамос – прокълнатите последни герои на Испания

Жерард Пике и Серхио Рамос са, по таланта си и по натрупаните трофеи, най-добрата двойка централни защитници на третото хилядолетие (досега). Двамата бяха и големите фигури при спечелването на 4-те точки от гостуванията на Испания в Италия и Албания, които в дългосрочен план могат да се окажат ключови за класирането за Мондиал 2018. Никоя линия не изпъкна повече от защитната в тези 180 минути: един-единствен удар между трите греди, и то от спорна дузпа, бе всичко, което позволиха в мачовете в четвъртък и неделя.

При все това и Рамос, и Пике завършиха пътешествието оклюмали. Обидени. Посочени с пръст от някои медии, умножили критиките от социалните мрежи – „безотговорен” в случая на първия, „антииспанец” в случая на втория. Каталанецът се почувства толкова наранен, че насред жегата от поредната (и последна) полемика около себе си в националния отбор обяви, че ще го напусне след световните финали в Русия.

Когато Пике излезе от съблекалнята на стадиона в Шкодра и функционери от федерацията му разказали, че множество хора в Туитър го обвиняват в неуважение към националното знаме, играчът демонстрирал смирение. Ако бе отрязал ръкавите на фланелката си, това е било само защото му били къси, а неговите ръце, изказал съжаление той, са твърде големи.

Когато обаче му казали, че и някои медии са хванали темата и са я раздухали като новина, предизвиквайки масова истерия, Пике отвърнал, че му е дошло вече до гуша да се бори с изкуствено раздухваните пожари в пресата. „Беше прегрял”, разказва един видял го след мача човек. Федерацията му предложила да отрече обвиненията пред пътуващите с отбора журналисти, ала тогава се случило неочакваното: бранителят обяви крайното си решение за напускане след Мондиал 2018. „Успяха най-накрая да ми убият желанието да идвам в националния”, каза.

Каталанецът показа пред камерите фланелката на Серхио Рамос с целите дълги ръкави и без никакво знаме или герб, за да докаже липсата на зла умисъл в своето действие. Показа се тъжен, докато неговите съотборници напускаха стадиона в тишина. Рейна и Кайехон се запътиха към Тирана, за да хванат самолета за Италия; Иниеста, Бускетс, Сержи Роберто и Пике взеха директен полет за Барселона; останалите отлетяха за Мадрид в минорно настроение. Мнозинството от тях обявлението ги хвана под душовете, а Рамос – в лазарета, където лекарите се опитваха да му отнемат от възпалението в увреденото коляно. Никой футболист, с изключение на Нолито, не направи никакъв коментар за мача, нито за току-що изречените тежки думи от Пике.

В испанската съблекалня битува все по-растящо недоволство към медиите. Никой обаче – нито сред футболистите, нито сред управата на федерацията – не изказа някаква публична критика към журналистите. Само едно комюнике в официалната уебстраница на Кралската испанска футболна федерация със снимка на фланелката на Испания, за да се обясни, че тази с дългите ръкави няма знамето върху тях.

ВЕЧНИТЕ ПРОБЛЕМИ

Рамос се оплака в Торино от наличие на тъмни задкулисни сили, съществуващи зад определени системно получавани от него критики. „Искат да ме вбесят”, каза 30-годишният капитан на Ла Роха. А 29-годишният Пике е на същото мнение. И двамата смятат, че върху световните шампиони от ЮАР 2010 тегне някакъв вид проклятие. Стига само да си припомним, че легенди като Касийяс, Пуйол, Чави, Чаби Алонсо, Давид Вийя и Капдевила напуснаха отбора без чествания.

След края на пресконференцията Пике осведоми федерацията, че току-що е обявил решението за своето напускане след Русия 2018. Селекционерът Юлен Лопетеги остана изненадан и в пристъп на пълен гняв избухна срещу предполагаемите недоволстващи фенове от виртуалното пространство: „Дреме ми на мачтата какво казват социалните мрежи!”.

Лопетеги се надява всичко това да е просто моментен порив и Пике съвсем скоро да забрави тази лоша вечер. Проблемът обаче е друг и далеч надхвърля и бранителя на Барса, и социалните мрежи.

Диего Торес, „Ел Паис”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти