ФИФА изпробва нова система на финала Германия - Чили

ФИФА изпробва нова система на финала Германия - Чили

Световният шампион и икона на футбола по света Диего Марадона, вечният голмайстор на националния отбор на Камерун Самуел Ето'о, бразилците Хълк, Жулио Баптища и мегазвездата Роналдо са само част от ВИП-гостите, които са поканени на финала за Купата на конфедерациите между Чили и Германия. Това съобщи пресслужбата на Световната федерация по футбол.

От ФИФА също така са изпратили покани за ВИП-ложата на президента на централата до французина Марсел Десаи, чилиеца Иван Саморано и руснака Александър Кержаков. Поканите към тях са част от инициативата Легендите на ФИФА, реализирана по идея на генералния секретар на централата Звонимир Бобан.

"Вярвам, че ФИФА е длъжна да създаде всички условия, за да могат бившите футболисти с голямо име да играят и по-нататък ключова роля за нашата игра, на която те са посветили живота си и младостта си. Това не означава, че ние ги каним единствено като зрители и да гледат от трибуните. Ние искаме да ги ангажираме в дейността на ФИФА в различни направления: развитие на играта, обществена дейност, популяризация на футбола в слаборазвити райони. Идеята е да създадем по-тясно взаимодействие не само с привържениците, но и с тези, които се занимават с футбола извън границите на терена. Именно в това се заключава и програмата Легендите на ФИФА", допълва хърватинът.

Финалът за Купата на Конфедерациите ще се играе тази вечер от 21,00 часа българско време в Санкт Петербург.

Междувременно, стана ясно, че Германия и Чили участват в технологичен тест по време на финала на Купата на конфедерациите днес. И двата отбора ще имат таблети, които им дават достъп до статистиката на играчите и ще отговарят информацията в реално време. От ФИФА заявиха в неделя, че това може да доведе до "по-голямо разбиране на потенциалните предимства и предизвикателства при използването на електронно комуникационно оборудване в техническата област".

На отборите се предлагат три таблета: един за анализатора на отбора, който седи на трибуните, един за анализатора на отбора на скамейката и един за медицинския персонал на отбора. Те имат достъп до данните за позициониране на играчите, събрани от оптичната система за проследяване, както и данни за преминаване, натискане, скорост, справяне и други статистически данни. Записите на кадри се доставят със забавяне от 30 секунди.

ФИФА иска обратна връзка от екипите по теста, както и предложения за това каква информация трябва да бъде предоставена на служителите на отбора и какъв вид електронни устройства трябва да бъдат допуснати.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти