75 години от рождението на Соколето

75 години от рождението на Соколето

Днес се навършват 75 години от рождението на големия и незабравим Георги Соколов-Соколето. Един от най-талантливите български футболисти, символ на свободата и непокорния дух. Георги Соколов е роден на 19 юни 1942 г. в столичния квартал "Иван Вазов". Баща му Апостол Соколов е сред най-добрите български вратари, трикратен шампион с Левски. От дете Жоро Соколов се помни с футболна топка под ръководството на баща си.Соколето е най-младият футболист, дебютирал в майсторската група – на 15 години и 5 месеца. Първата му изява за "сините" е в приятелската среща с Челси (Лондон), играна на ст. "Васил Левски" през 1958 г. През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейска титла на турнира в София. След този триумф Жоро, ненавършил 17 години, се утвърждава и като титуляр в Левски.

Дебютира 16-годишен в "А" националния ни отбор през 1959 г. при победата с 3:2 над Холандия в София. Участник на Световното първенство в Чили през 1962 година. Шампион на България два пъти, печелил и два пъти Купата на България. За Левски играе в продължение на 11 сезона. Окончателната му раздяла със "сините" е през 1969 г. – месеци след като отборът е обединен с милиционерския Спартак. Общо със синята фланелка в 295 мача Георги Соколов е отбелязал 104 гола и досега е в първата десетка на левскарите-голмайстори за всички времена.

Георги Соколов беше чаровник на футболния терен, неподражаем магьосник за обичащите го привърженици. Импровизатор, бърз и силен, футболен гений. Затова животът на звездите е безкраен. За футболните звезди той никога не свършва с напускането на терена и остава завинаги в сърцата на горещите любители. 

И до днес Георги Соколов не отстъпва от своя житейски девиз: “Родил съм се човек, а не футболист!”

Дълбок поклон!

От ръководството на Левски

Още от БГ Футбол

Виж всички