Камата от Москва: Роналдо никога няма да бъде добър като Меси

Камата от Москва: Роналдо никога няма да бъде добър като Меси

Най-добрият футболист от Детската шампионска лига на ЛУКОЙЛ ще получи копие на Златната топка на Христо Стоичков, като легендарният номер 8 даде днес пресконференция и беше представен като посланик на турнира.

"Аз ще направя всичко възможно, за да бъда на финала в София, защото искам да преживея емоциите заедно с младите играчи. За първи път най-добрият футболист на турнира ще получи копие на моята Златна топка, а най-добрият реализатор- копие на моята Златна обувка, каза Стоичков.
Като футболист на Барселона той спечели Златната топка през 1994-а годишна, а през същата година взе и Златната обувка за втори път, когато заведе и националния отбор на България на полуфинал на Световното първенство в САЩ. 4 години по-рано той направи това и като играч на столичния ЦСКА.
Детската Шампионска лига беше учредена през 2013-а година и се провежда под егидата на Руския футболен съюз. През тази година турнирът е пришит към Купата на Конфедерациите, а мачовете от националният етап в Русия ще се играят в градовете на турнира на ФИФА- Москва, Санкт Петербург, Сочи и Казан. Финалът на руския етап от Детската Шампионска лига ще се състои от 12-и до 15-и август в Москва. Победителят ще получи право да играе на Световния финал на Купата на ЛУКОЙЛ, който ще се състои от 6-и до 10-и септември в София на стадион "Георги Аспарухов".

Стоичков обаче веднага беше атакуван от журналистите с множество въпроси по различни теми. За Вестник Спорт-Експрес той даде и индивидуално интервю.

Въпрос: Вас ви свързва общ проект с ЛУКОЙЛ. Навярно се радвате, че Спартак (Москва) стана шампион?
Стоичков: Разбира се. Професионализмът осигури резултат, така и трябва да бъде. Но на първо място аз се радвам за феновете на Спартак, които много дълго време чакаха тази победа. Но аз самият съм в по-малка степен привърженик, тъй като ако трябва да съм честен, бях радостен в предишните години за ЦСКА (Москва), където играе моят съотечественик Георги Миланов.

Въпрос: Когато играят Спартак и ЦСКА, Вие за кого сте?
Стоичков: За спектакъла. Цял живот съм бил спортсмен, така че с огромно уважение се отнасям към работата на футболиста. За всеки един се отнася.

Въпрос: Вие винаги говорите, че Меси е по-добър от Роналдо. В какво точно е по-добър?
Стоичков: Меси без никакви уговорки е номер 1, защото той винаги играе за отбора. Умопомрачителна техника, интелект. А още Меси не е егоист и това е много важно. Хората сравняват Меси с Ди Стефано, Пеле, Кройф. А ето, че Роналдо го сравняват с Меси. Това казва много. Но той никога няма да бъде такъв, какъвто е Меси. И Реал (Мадрид) никога няма да играе така, както Барселона.

Въпрос: Някога вие се изказахте много ласкаво за качествата на Андрей Аршавин. Как мислите, можеше ли в някакъв момент да заиграе в Барселона?
Стоичков: Ще ви кажа и повече- на него в Испания щеше да му бъде лесно. Андрей има много добра скорост, техника, бележи и голове. Всички тези качества можеше да ги развие в Испания. Но не зная причината, поради която Аршавин не премина в Барса, но моето мнение е, че той в такъв клуб и с такива партньори щеше да постигне нещо голямо. Може би дори да спечели Златна топка.

Въпрос: А кой според вас в момента може да се превърне в новия Аршавин?
Стоичков: Сега няма такива. Никой не отива да играе в Европа, в това е проблема. Спомнете си преди 15-20 години във всеки европейски шампионат имаше по няколко силни руски играчи. Мостовой, Карпин, Кузнецов, Игор Ледяхов, Юрий Никифоров. Не можеш да ги изброиш всичките. Сега имате синът на Дмитрий Черишев Денис. Но един легионер е малко.

Въпрос: Но пък Русия има треньор в Англия. Вашето мнение за Леонид Слуцки?
Стоичков: Добър треньор. Защото ме послуша и взе в ЦСКА (Москва) Георги Миланов (смее се). Но ако трябва да говорим сериозно, на мене ми харесва как работи Слуцки. Със своята система ми напомня на Лобановкси. При него всичко е измислено до последната точка.

Въпрос: А Вие как препоръчахте Миланов?
Стоичков: Първо говорих с Дмитрий Галямин, а после със Слуцки. И ги убедих.

Въпрос: Познавате ли се със Станислав Черчесов?
Стоичков: той е мой добър приятел. Познаваме се от 30 години. Да ви кажа, не си спомням дали съм му вкарвал гол или не, но не е така важно. Станислав е добър човек и силен треньор. Говорихме точно преди да го назначат за национален треньор. даже ме питаше някои неща. Мисля, че ще направи добър отбор за Световното първенство, има още една година. Макар че вярвам: ние ще видим частично този отбор и сега, на Купата на Конфедерациите. Искам руските фенове да се гордеят с отбора си.

Въпрос: Има мнение, че вратар не може да бъде добър треньор.
Стоичков: Това не е истина. Когато нещо не се получава във всеки един отбор, веднага се търсят обяснения, оправдания. Но и без проблеми няма как да мине. Нашият отбор на България от 1994-а година също имаше трудости. Но всички заедно решихме да подарим на българския народ щастие. И ни се получи. Сега и вие трябва да се съберете през 2018-а година и да си поставите обща цел и да изиграете седем отлични мача. Да, точно седем. Не вярвате ли?

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти