УЕФА извади ЦСКА-София от Европа за следващите две години, обяви ги за нов клуб (документ)

УЕФА извади ЦСКА-София от Европа за следващите две години, обяви ги за нов клуб (документ)

УЕФА извади отбора на ЦСКА-София от Европа, научи Sportal.bg. “Червените” няма да участват в турнирите в следващите две години. Причината е, че от европейската централа не признават ЦСКА-София за ЦСКА. По този начин УЕФА спази правилото за нов отбор, който няма право да участва в Европа три години. Една вече е изтекла, тъй като новият клуб според УЕФА е стартирал през 2016 година.

Това означава, че "червените" няма да участват в Европа следващите два сезона. Припомняме, че миналата година юношите на Левски участваха служебно в Шампионската лига, след като УЕФА не позволи на талантите на Литекс, които бяха носители на Купата на България, да участват под името ЦСКА-София.

В официалното писмо от централата става ясно, че президентът на БФС Борислав Михайлов е направил всичко по силите си да помогне на ЦСКА-София. Той е настоявал ЦСКА-София да получи лиценз, но от централата са били категорични в решението си, че нов клуб няма право да играе три години в турнирите.

Ето какво гласи писмото от европейската футболна централа:

УЕФА взе решение да отхвърли отправената от Българския футболен съюз молба да направи изключение във връзка с легитимното участие на ПФК ЦСКА-София в европейските клубни турнири. Решението е взето на база чл. 12, ал. 2 и ал. 3 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей.

Българският футболен съюз, в лицето на своя президент Борислав Михайлов, отправи писмена молба на 12 май 2017 да се направи изключение в случая с ПФК ЦСКА-София и положи всякакви усилия, за да убеди организацията ни, че заявлението е напълно изрядно.

След задълбочено обсъждане УЕФА прецени, че структурните промени в клуба, датиращи от юни 2016, са в противовес с чл. 12 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей и с т.нар. “тригодишно правило”.

В резултат ПФК ЦСКА-София няма право да кандидатства в УЕФА за лиценз за следващите две издания на европейските клубни турнири (2017/2018 и 2018/2019).

Това решение се вписва в рамките на други три сходни решения, взети въз основа на “тригодишно правило”: с отборите на Жалгирис (Литва), Университате Крайова (Румъния) и Дери Сити (Ирландия).Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти