Доминант след рамото от Левски и ЦСКА

Доминант след рамото от Левски и ЦСКА

За начало няколко реда за част от специалистите и анализаторите. Не става дума за обективните пера, а за тези, които са българи, левскари, цесекари, или от друг отбор, когато имат интерес. През останалото време са заети да съсипват футбола и всеки медиен проект, до който се докоснат. Нека си припомним, че е много важно да анализираме точно събитията и случващото се в родния футбол, за да бъдем от полза на най-популярната игра и коректни към родния запалянко.

Именно поради тази причина е необходимо да посочваме плюсовете и минусите и да изтъкваме силните и слабите страни. Точно това смятам да направя с Лудогорец. Не бива да обръщаме внимание на подмятания как “орлите” убили конкуренцията в Първа лига и поради тази причина нивото на отборите като цяло падало. Пречило им на представянето в Европа.

Скандално мислене, слугинаж и престъпна аматьорщина. Така, господа, не се помага, а се пречи, защото останалите си намират оправдание. Барса и Реал като доминират в Испания, това пречи ли на Атлетико и Севиля да мачкат в Европа? ПСЖ като е шампион през последните няколко години, защо Монако играе 1/2-финал в Шампионската лига? Борусия трудно взима ръка в Германия, но всяка година е на голямата сцена, нали? Друг е въпросът, че Левски и ЦСКА не бива да играят ролята на втора цигулка. Заради историята, традициите и феновете.

Искате ли да знаете защо Лудогорец стигна дотук? На първо място заради разрухата на Левски и ЦСКА през последните години, която отвори огромна ниша. Разбира се, тъй като са акули в бизнеса, а в съвременния свят футболът е бизнес, братя Домусчиеви се възползваха от възможността, която им предоставиха по най-добрия начин. Мислите ли, че като са стартирали са очаквали да постигнат тези успехи? 

Постепенно бизнесмените изградиха стройна структура, която действа безотказно. И не случайно Лудогорец остави трайна следа в Европа. Оставете родния шампионат. Може да ни е мъчно, но трябва да си признаем, че е слаб. За разлика от голяма част от българските бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви не фалират предприятия и футболни клубове, а ги развиват и управляват с години. Трябва обаче да признаем, че “сини” и “червени” им дадоха сериозно рамо.

Ако двата български колоса бяха на нужното ниво, шансът някой друг да тръгне от нищото и да се превърне в доминант, е много малък. При равностойни Левски, ЦСКА и Лудогорец, предимството ще е за софийските клубове по разбираеми причини. И от десет години най-много 1-2 “орлите” или друг клуб може да стане шампион. В Лудогорец не се говори за организационни проблеми, което е голямо постижение за български клуб.

Това не означава, че в Разград нямат поводи за размисъл. Не подкрепям твърденията, че отборът е изиграл най-силната си година. Най-силната есен - да, защото тогава Лудогорец изнесе няколко изключителни срещи в Шампионската лига и родното първенство. През пролетта “зелените” не бяха на познатото високо ниво. В най-важния мач, този на “Васил Левски” срещу Копенхаген, отборът изигра един от най-слабите си двубои в Европа. В шампионата възпитаниците на Георги Дерменджиев също не показаха истинските си възможности.

Ок, отчитаме, че като индивидуални качества са класа над останалите футболисти в България. Сигурно трудно се мотивират, тъй като нямат реална конкуренция за титлата. Но какво са виновни, че са по-добри от останалите? Въпросът е защо Лудогорец през пролетта не успя да изиграе нито един мач на високо ниво? И дори, когато побеждаваше в дербитата, го правеше заради индивидуалните временни проблясъци, а не защото е надиграл противника. Проблем за Лудогорец е и спадът във формата на ключови играчи, което си личи отдалеч.

Кафу се старае, но не му спори играта. Въпросът е каква е причината. Това, че няма критика относно състоянието на футболистите, не означава, че не трябва да се предприемат мерки. Не се обръща толкова голямо внимание, тъй като се гледа повърхностно - победителите не ги съдят. Когато си отпуснат цял сезон, губиш концентрация. Трудно е да си избираш мачовете. Три месеца ще играя лежерно, но от утре се стягам. Така се придобиват лоши навици. Няма такива филми. Волята се калява във всеки мач.

Тук е трудната задача за Георги Дерменджиев. Той е доказал, че може да се справя. Лудогорец вдигна много високо летвата. Да видим…  

В Европа не прощават!    

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти