Интервюто с Мончи: Не е само Рома, Англия и Франция са варианти

Интервюто с Мончи: Не е само Рома, Англия и Франция са варианти

Гуруто на трансферите Рамон Родригес Вердехо – Мончи, говори пространно в радио рубриката „Напречната греда” по куп въпроси, в това число за своето бъдеще. Оказва се, че информацията, че вече е подписал с Рома, е силно прибързана. След 17 години работа в Севиля признава, че ще му е трудно в процеса на раздялата. Ето и извадка от любопитния разговор.

СИГУРНО НАПУСКАНЕ

„Към настоящия момент все още няма да прекратявам договора си. Постепенно извършвам прехвърлянето на властта и съм на разположение на клуба във всеки момент в който сметнат за необходимо. Може да се простя окончателно със Севиля до 15-20 дни или до месец.”

КАНДИДАТИ ЗА СМЯНА

„В клуба има множество способни да ме заменят хора и вече съм казвал това, ала това решение ще е изцяло на Севиля. Едно от завещанията ми, с които съм най-горд, е оставащата структура в спортно-техническия щаб тук.”

ЗАВРЪЩАНЕ В ЛА ЛИГА

„Ако в бъдеще Севиля има нужда от каквото и да било от мен, ще съм на линия да помогна. За мен е невъзможно да отида в друг отбор от Ла Лига – аз съм севилист!”

РОМА

„Рома е клубът, който най-силно ме иска, а и е готов да ме изчака. Но има и други предложения от Франция и Англия, макар че не изглеждат така съвършени. Изслушах ги, казах им как работя. Рома е проект, който ми се нрави. Градът е хубав, макар че последния път като отидох там, ни вкараха шест гола.”

НАЙ-СКЪПАТА ПОКУПКА

„Най-много ми струваше, и дори ме накара да се разплача от усещането за безпомощност, трансферът на Кевин Гамейро от Пари Сен Жермен. Трябваше да водим изнурителни и дълги преговори и положението постоянно се променяше. Това ми изпи силите. Дори и когато играчът вече бе пристигнал в Севиля да приключим сделката.”

НАЙ-ЛОШИЯТ ТРАНСФЕР

„Не обичам да посочвам един конкретен, защото ще пропусна някого. Имаше множество лоши трансфери. Бърках най-вече, когато се оставях да бъда воден от натиска на треньора или на публиката и така прибързвах.”

ПРОВАЛЕНИ ТРАНСФЕРИ

„Де Йонг бе вече пристигнал в Севиля  и опознаваше града, а когато се връщах от преговорите, ни каза изведнъж, че отива в Хамбургер ШФ. С Робин ван Перси бях отишъл да подпиша в Ротердам и бях на път към хотела, когато накрая му се обади Арсенал и отиде там. А Марсело пък Реал Мадрид се намеси и го отмъкна.”

ИДЕАЛНИЯТ ТРАНСФЕР

„Даниел Алвеш. Този трансфер бе идеалният във всяко отношение: от-до. Непознат играч, който трябваше да се приспособява, комуто дадохме нужното време, който неспирно израстваше, който ни даде трофеи и който накрая бе продаден. Купихме го за 800 000 евро, а го продадохме за 35 милиона плюс състезателните права на Фернандо Наваро. Има и много други добри. Жофри Кондогбиа например го купихме за 3 млн. евро и само след десет месеца го продадохме за 20 милиона. Също Гжегож Криховяк, Жулио Баптища…”

МОДЕЛИ НА СПОРТЕН МЕНИДЖМЪНТ

„Както аз виждам нещата, има три типа модели. Първият е президентският, където президентът решава всичко. Вторият, обичайно го виждаме в английската Премиър Лийг, старши треньорът е мениджър, който планира трансферната политика. И третият е от смесен вид, като този на Севиля: президентът бележи границите, но спортният директор има широки правомощия.

БЪДЕЩЕТО

„Днес съм тъжен, защото моят отбор не победи (б.р. – равенство у дома на Севиля със Спортинг Хихон). Въпросът за моето бъдеще остава на втори план. Все още можеш да ме наричаш спортен директор на Севиля, макар че върви процесът по смяна на властта. Отписвам варианта да си взема почивна година.”

РАЗВОДЪТ

„Искам да се разделям лека-полека с клуба, за да може постепенно Севиля да свикне, че не съм тук. Наличната структура е идеална и според мен трябва да ѝ се даде възможност да продължи да работи по същия начин, макар и с други изпълнители на други роли.”

СЕВИЛИСТИТЕ

„Изненада ме цялата получена от мен обич. Разбирам, че има хора, които не приемат моето решение. Има и привърженици на Бетис, които се радват, че си тръгвам…”

ПЛАНОВЕ ЗА ДРУГИЯ СЕЗОН В СЕВИЛЯ

„Още не сме завършили никой трансфер на Севиля за следващия сезон, но имаме изработени много детайлни профили и знаем точно накъде ще се насочат нещата.”

СТРАХ ОТ ПРОВАЛ В НОВАТА СРЕДА

„Не смятам, че кариерата ми като спортен директор ще се срине, ако не ми се получат добре нещата в Рома… или на което и да е мястото в крайна сметка. Няма да се забавя дълго с обявяването на крайното си решение.”

Още от Футбол свят

Виж всички