Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Гледай на живо

"Контра": Докога ще разчита на обрати Ливърпул

Любо Ганев: Време е Русе да гледа спорт от най-високо ниво

Любо Ганев: Време е Русе да гледа спорт от най-високо ниво

Бившият волейболен национал и вицепрезидент на БФВ Любо Ганев съдейства на представители от префектурата на японския град Нара да представят базата си за олимпийска подготовка пред хора от българските федерации. Както е известно, Летните олимпийски игри през 2020 г. ще бъдат в Токио, а Любо Ганев има контакти в Япония, тъй като е представител на спортните марки "Асикс" и "Микаса". 

Любо се съгласи да даде и специално интервю за BGvolleyball.com, като основна тема е завръщането на големия волейбол в родния му град - Русе. 

Големият волейбол се завръща в Русе, след като през лятото ще приеме турнир от Световното Гран При за жени. Ще бъде ли готов градът за това предизвикателство?

 Искам да изкажа огромното си задоволство от нагласата на Общината, както и на Пламен Бобоков, заедно с мениджърите на залата. Знаете, че Арена Булстрад се управлява по публично-частно партньорство. Големият интерес към събитието и към това да бъде направено както трябва, го има, определено. Сигурен съм, че и гражданите на Русе ще бъдат максимално заинтересовани. Търсим спонсори, започваме да правим реклами и видяхме, че за самата община това е много добре. Убеден съм, че вече е време Русе да гледа спорт от най-високо ниво. Надявам се да им предоставим тази възможност - през тази година с женското Гран При, което ще бъде тест преди мачовете от Световното първенство през 2018 г. Една от предварителните групи за Мондиала ще бъде именно в Русе или поне 7-8 дни ще се играят мачове там. 


По една или по друга причина мачовете от Гран При през последните години не успяват да съберат много публика у нас. Ще се справи ли Русе с това предизвикателство?

 Аз съм сигурен, че хората във всеки един град са жадни за положителни емоции и каква по-добра възможност от спортно мероприятие на високо ниво? Ще дам пример с отбора на Русе, който влезе в първа лига във футбола. Виждате какви резултати се получават и каква еуфория се създава. И смятам, че хората в България започват да си създават спортна култура. Видяхме какво се случи по време на турнира по тенис в София. Хора, които може би не бяха гледали тенис през живота си, дойдоха и си купиха билет, за да бъдат в залата. Така че ние трябва да правим всичко възможно, за да предоставяме на българите шанс да наблюдават състезания от най-висок ранг и да разширяваме не само волейболната география, а географията и на другите спортове.

Любо Ганев присъства на официалната пресконференция за представянето на Световното Гран При в Русе, заедно с президента на БФВ инж. Данчо Лазаров

Да, преди всички знаеха, че Варна е столицата на волейбола, но видяхме, че през последните години и в София феновете, които разбират от волейбол, започват да идват в залите. Нашата цел е да се говори за волейбол във всеки един град. Неслучайно, всички големи държави са открили това и всяка година провеждат състезанията в различни градове. Така се възпитава една спортна публика, свиквайки да гледа мачове от високо ниво. 

Следите ли какво се случва с волейболния Дунав (Русе), който в момента е във Висшата лига?

Знам, че трябва да завършат поне в шестицата. И мисля, че е постижима цел. Лично им стискам палци, защото съм кореняк русенец. На този стадион там съм въртял толкова обиколки, че няма как да го забравя. Надявам се да постигнат целите си, защото клубът го заслужава, а виждам, че хората се вълнуват и има еуфория. Което е най-важното. 

Ще гледате ли мачовете от Гран При и от Световното в Русе на живо?

За жените през лятото не знам дали ще бъда в България, но за мъжете - със сигурност! 

Междувременно, виждаме, че в Япония сте истински идол..

Бил съм в Япония като състезател. Там имат култ към големите хора. Даже като се разхождаш по улицата, идват да те докоснат и бягат след това. Това е заради местно поверие, според което при докосване до големия човек, ставаш силен като него. Наистина, японската култура е много различна. Надявам се покрай работата ми с "Асикс" и с "Микаса" да имам повече време за ходене до Япония. Повече от 20 години не съм бил там и е време да ги посетя на високо равнище, за да си припомня какво е. Там е по-различно от представите, които имаме в Европа. И ако някой не го е виждал, си заслужава. 

През следващите четири години със сигурност ще има спортни събития от най-високо ниво в тази държава...

Аз със сигурност се надявам да пътувам за Япония за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. като водач на волейболистите. Независимо от всичко, искам нашия волейболен отбор да се класира за Игрите, като се надявам за същото и за женския тим. Имам две олимпиади като състезател и две като ръководител и мога да ви уверя, че тръпката, която има, когато България участва е много по-голяма отколкото, когато го отборът ни го няма.
Последвайте канала ни в

Още от Волейбол

Виж всички