Димитър Михайлов: Sofia Open 2017 е сред най-големите таекуондо събития в Европа

Димитър Михайлов: Sofia Open 2017 е сред най-големите таекуондо събития в Европа

Димитър Михайлов е сред най-успешните родни състезатели по таекуондо, носител на 13 републикански титли и на редица отличия от авторитетни международни състезания. Той е вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо и основен организатор на предстоящия 4-ти международен турнир по таекуондо Sofia Open 2017. Говорим с Димитър за вълненията му около състезанието, но и за голямата картина на таекуондото в България.  

- След броени дни ще съберете в София над 1300 таекуондисти от 37 държави. И го правите вече за четвърти път. Какви са големите предизвикателства пред такива турнири и колко време трябваше за подготовката?

- За четвърта поредна година организираме отвореното първенство на София за всички възрастови групи. С всяка изминала година състезанието става по-успешно и по-голямо като брой участници и отбори от различни държави. Радостни сме, че тази година турнирът ще се проведе в  "Арена Армеец", най-съвременната и най-голяма зала в страната. Едно от сериозните предизвикателства пред нас като организатори е именно изборът на зала, която да може да побере над 1000 участници, които да играят едновременно върху 12 или дори повече полета.
Подготовката за този турнир протича целогодишно, тъй като основна задача е популяризирането му сред чуждестранните участници – процес на постоянна връзка с клубове от различни държави. Разбира се, от изключителна важност за успешната организация на Sofia Open 2017 G1 е финансовото обезпечаване на турнира. Ето защо искам да изкажа специални благодарности  на Медикодиагностична лаборатория „Рамус“ – главния спонсор на състезанието, на Столичната община, която от години подкрепя нашите инициативи, и на „Антибиотик“ -  Разград, без чиято помощ това престижно за българския спорт събитие трудно би могло да се реализира.

- Тази година за първи път турнирът има категория G1, бихте ли обяснили какво означава това?

- С гордост може да кажем, че турнирът Sofia Open 2017 е едно от най-големите събития по таекуондо в Европа и без съмнение най-престижното състезание в този спорт, провеждано в България до този момент. Турнирите от тази категория са от най-висок ранг и носят точки за класиране в световната и олимпийската ранглиста. Печелейки медали от тези форуми, състезателите се изкачват в класирането за световната ранглиста и така получават възможност да бъдат поставени в основната схема на големите първенства - световни и  континентални, или на отворените турнири от подобен клас. Затова не е изненадващо, че тези турнири са най-авторитетните и най-посещавани от таекуондистите от всички континенти, представители на различни възрастови групи в различни категории.

- Какъв път изминахте, за да мине турнирът в такава висока категория?

- Държа да отбележа, че получихме категорията G1 не само благодарение на своите усилия, но и благодарение на съдействието на Българската федерация по таекуондо - олимпийски стил. Състезанието е организирано съвместно и с пълната подкрепа на БФТ-WTF. В първото издание на турнира участваха около 800 състезатели от 17 държави. С всяка изминала година броят на страните и на участниците нарастваше и това прави впечатление не само в България, но и в Европа. Съвсем закономерно нашата кандидатура беше одобрена от Световната федерация по таекуондо и от Европейския съюз по таекуондо. Има редица изисквания, които трябва да покрием, за да отговаряме на изискванията за G1 турнир. Те са свързани освен с добра организация и със сериозни финансови разходи.

- Сред регистрираните за турнира има шампиони от световни и европейски първенства, участници в олимпиади. Ще споделите ли по-конкретни любопитни неща за участниците?

- Участниците са в две групи, защото реално имаме два турнира, които вървят успоредно. За елитния турнир от ниво G1 са дали своята заявка за участие над 930 състезатели от всички възрастови групи. Записаните отбори са както клубни, така и национални, като общият им брой е около 200.
Сред тях има много изявени имена на състезатели и треньори. Такива са например белгийците Кетби Си Мохамед и Жауад Ашаб, които участваха в Рио 2016. Си Мохамед беше първият, който донесе световна слава в таекуондото на Белгия със спечеленото на среброто през 2015-а година в категория до 58 кг. Освен това той е и златен медалист в клубното първенство на Европа. 24-годишният Жауад Ашаб пък е световен и европейски шампион, а техният треньор беше определен като един от най-добрите за 2015 и 2016 г.
Друг от най-добрите треньори в света, който идва като водач на националния отбор на Сърбия, е Драган Йович. Неговите състезателки Милица Мандич и Тияна Богданович донесоха олимпийско злато и олимпийско сребро от игрите в Лондон 2012 и Рио 2016.  Немалко от председателите на федерации идват в София като водачи на своите делегации.

- Българското участие на достатъчно високо ниво ли е според вас? Кои са нашите представители и с какви постижения?

- Категоричен съм, че в турнира ще участват най-силните български състезатели в момента. Най-добрите ни състезатели ще бъдат представени на клубно ниво, където традиционно отбори като „Рамус“, „Гладиатор“, „Сунг-ри“, „Августа“, „Ахил“, „Класа“, „Херея“, „Кентавър“ и други печелят призови класирания. Големи надежди се възлагат на Владимир Далаклиев (европейски шампион за юноши до 21 години), Теодор Георгиев, Йордан Колев (европейски вицешампион за юноши до 21 години), Никол Чорбанова (европейска вицешампионка за юноши до 21 години), Калоян Бинев и Митко Джорджев (бронзови медалисти от европейско първенство - до 21 години) и на другите наши  таекуондисти, които редовно печелят медали на ранкингови състезания.

- Как оценявате развитието на таекуондото у нас в последните години?

- Категорично мога да заявя, че в последните години спортът ни набира скорост и се развива с бързи темпове. За сравнение преди 10 години състезанията, организирани в България, се брояха на пръстите на едната ръка, а сега с радост мога да кажа, че имаме средно по едно състезание на месец. Освен това с турнири като Sofia Open се опитваме да привлечем  за участие най-силните състезатели в света в нашата страна, за да може да попием опит от най-добрите. В потвърждение на това трябва да подчертая, че две години подред каним един от силните училищни отбори в Корея да гостува на нашия турнир, като поемаме разходите на корейските спортисти. Те организират семинар по спаринг преди турнира, в които участват повечето от българските състезатели. Наред с  голямото състезание Sofia Open 2017 G1, нашият клуб организира и международно състезание за деца в чест на Деня на народните будители. С гордост мога да заявя, че тези две прояви, организирани от ТК „Рамус“ са част от възходящата линия, по която върви родното таекуондо.
Постигнатите от нашите състезатели  резултати също са доказателство, че вървим категорично нагоре  -  вече може да се похвалим с европейско злато и сребро на Александър Джорджев и Даниел Ладжев от последното европейско първенство за кадети. Не на последно място, броят на трениращите таекуондо в България постоянно нараства, което много ни радва и е резултат на усърдна и целенасочена политика в това отношение.

- Къде стои България на световната таекуондо карта в момента?

- България е все по-разпознаваема на световната и европейска таекуондо карта. Само преди дни в България гостува шефът на европейското таекуондо г-н Сакис Прагалос, който обяви, че съвсем скоро председателят на нашата федерация Слави Бинев ще бъде обявен за заместник-председател на Европейския съюз по таекуондо.
Тези дни всички от нашия спорт по света знаят, че предстои най-голямото състезание по таекуондо в България -  Sofia Open 2017 G1. В момента участвам в българската делегация на състезание от подобен ранг в Словения – Slovenia Open 2017 G1, и чуждестранните колеги ме поздравяват и се вълнуват, че им предстои да дойдат на нашия турнир.
Друго, за което говорят нашите среди в Европа, е предстоящото на 6-9 април европейско първенство за юноши и девойки. Това са две от най-големите и престижни състезания в нашия спорт, които ще се проведат в рамките само на месец в София. Мисля, че това говори достатъчно за работата на БФТ. Очакваме нашите състезатели да покажат най-добрата си игра, с която да доминират на двете състезания.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти