Деймиън Майа: Дърдорковците в спорта превръщат ММА в кеч!

Деймиън Майа: Дърдорковците в спорта превръщат ММА в кеч!

Класираният като №3 в полу-средната категория на UFC боец и черен колан по бразилско джу джицу – Деймиън Майа, има вече шест поредни победи в Октагона, като три от тях са чрез ключ. Въпреки това той ще трябва да изчака двубоя за титлата в категорията между Тайрън Уудли и Стивън Томпсън, за да може да се бие за шанса да носи UFC златото.

Докато гостуваше в популярно ММА предаване, Майа каза, че според него за ръководството в UFC въобще няма значение дали той ще се бие за титлата, поради причината, че те не го намират за достатъчно атрактивен.

Ня тях не им пука дали аз ще се бия за титла или не. Но в момента имат проблем със съставянето на интересни битки. Отмениха няколко представления и имат остра нужда от имена, които продават пей-пър-вю карти. Дори и да ми казват, че името ми няма да се продава много, знам, че определено привличам много хора. Имат нужда от големи мачове и разбирам, че са притиснати.” сподели световният шампион по бразилско джу джицу.Въпреки, че последните битки на бразилеца говорят сами за себе си, Майа не е от атлетите, които използват всяка възможност пред микрофон, за да промотират себе си и да предизвикват други бойци. Много хора твърдят, че причината феновете да не намират стила му толкова атрактивен е заради силното влияние на граплинга, който в огромната си част остава неразбран от маса запалянковци, надяващи се главно на проливане на кръв и размяна на тежки удари.

Според ADCC шампиона обаче разковничето се крие в самия спорт. Според Майа прекалено голямото внимание, което се обръща на ММА двубоите, създадени предимно заради паричното възнаграждение, което ще получат бойците и компанията, кара атлетите да бъдат много по-активни вербално, за да съумеят да привлекат интерес. Той допълни, че фокусът трябва да е върху въпроса кой е най-добрият боец.

„Всеки спорт по света бива гледан от публиката, защото хората искат да разберат кой е победител. Не гледат NBA или Аустрелиън оупън поради причината, че там са най-приказливи. Те искат да гледат Федерер и Надал защото те са най-добрите. Не искат да гледат някой, който просто играе много неортодоксално. В края на краищата гледаме спортовете, за да разберем кой побеждава в тях. Някои фенове искат да гледат атлети, които говорят много и обиждат другите, но това не са хората, които ще движат спорта напред завинаги."

Деймиън Майа прогнозира, че спортът на Смесените бойни изкуства няма да може да продължи да съществува в тази си форма. Той смята, че краткосрочните цели като мачовете с известни личности и двубоите, организирани главно заради интереса на публиката, ще развалят честната надпревара за първото място и йерархията.

„Ако не се променим като спорт, единственото което ще остане след десет години е споменът. Не мисля, че ще продължи по този начин. Хората гледат Суперкупата защото искат да видят най-добрите отбори, а не за да видят кой говори най-убедително и играе различно... искат най-добрите. Истинските фенове на спорта са тези, които повлияват на останалите. Заради това смятам, че от UFC имат краткосрочни цели и това ще развали спорта. Публиката ще разбере, че той вече не е автентичен.”

Мислите на 39-годишния боец резонират с наблюденията на сериозна част от хората, които следят процесите в света на Смесените бойни изкуства от години. ММА пейзажът се променя и с новите собственици, идващи от развлекателния бизнес, ще е истинска загадка как ще се развие проблемът със сегашния начин на определяне на големи схватки.

Що се отнася до феномена по бразилско джу джицу и граплинг, очакваме и се надяваме той да се бие за титлата в категорията си до края на 2017 година. Освен ако Конър Магрегър не си е харесал и този златен пояс и „тропне по масата” на шефовете си от UFC, за да го изпревари.

Последвайте канала ни в

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти