Гледай на живо

"Трето полувреме" преди Испания - Италия

Забъркаха в скандал мегазвездата Христо Стоичков, Камата невинен

Забъркаха в скандал мегазвездата Христо Стоичков, Камата невинен

Името на мегазвездата Христо Стоичков бе замесено в скандал. В Пловдив излезе информация, че носителят на "Златната топка" не е плащал местни данъци и такси за имотите си на Пампорово от 2012 година. Малко по-късно обаче стана ясно, че се визира стар период и Камата вече е изчистил всички свои задължения.

Камата има 90 кв. метра апартамент на метри от пистите и терен, на който щеше да строи вилно селище. Той е един от многото собственици в курорта, които не си плащат данъците, пишат колегите от "Марица". Затова от администрацията са завели дела и ще предават борчлиите на частни съдебни изпълнители. Акцията започна още миналата година.

Така от общината са успели да съберат вземания дори от англичани с жилища в Пампорово. Преди време тези пари редовно влизали в графата "несъбираеми". "Малко от собственици с имоти в Пампорово са редовни платци. Това са тези, които са с редовни документи. На частни съдебни изпълнители са предадени длъжници, чиито обекти са на акт 15 и на акт 14, собственици, които са преотстъпили свои обекти и са някъде в чужбина, а партидите са на тези, които вече не са в страната", обясни пред "Марица" Венера Аръчкова, зам.-кмет на Смолян с ресор финанси.

След намесата на четиримата частни съдебни изпълнители в Смолян през м.г. са се сключили и много споразумителни протоколи, понеже хората се стряскали, че е възможно да им опишат имуществото. Според публичния списък на длъжниците на сайта на община Смолян фирмите, които дължат на община Смолян данъци и такси за суми над 5000 лева, са 152. Със задължения към управата от над 1000 лева са 994 души, като повечето са предадени на НАП.

Сред тях има над 300 чужденци, които дължат налози основно за жилища в апарт хотели в района на Пампорово.

Стоичков е най-известното име в списъка на длъжниците с над 1000 лева борчове към общината. Той е предаден на НАП. Камата е почетен гражданин на Смолян от 2005 г. Тогава той доведе почти целия състав на националния ни отбор от САЩ'94 на футболно шоу в среща с местния ФК Родопа. Футболистът имаше намерение да прави вилно селище край родопския град на 16 декара свой парцел в местността "Смолянските езера".

Администрацията в Смолян издирва и наследници на десетки починали длъжници. Напоследък при смъртни случаи хората масово не сменят името на платците по различни данъци, такси и сметки. Така титуляри на сметките се водят лица, които отдавна са покойници. Това сваля процентите на събираемостта и затова се наложило от общината и другите институции да издирват роднини на починалите борчлии.

"В момента анализираме всички партиди. Установила съм практика да не се пускат писма за задължения на починали хора. От общината правят справки в ГРАО и се прави служебно удостоверение за наследници", обясни Аръчкова. Според нея наистина се наблюдава тенденция много от хората да не вадят веднага след смъртта на близък удостоверение за наследници. Партидите обаче няма как да се водят на починал човек.

Затова от управата решили проблема със засичане със системата на ГРАО и служебно удостоверение. След това от общината пращат писма на наследниците за дължими данъци и такси и това често води до разногласия, понеже чак след като получат съобщението наследниците тръгвали да уреждат документално кой реално ползва даден имот и е отговорен да плаща налози за него. "До момента имаме оправени около 340 партиди на починали, които не са само за имоти, но и за МПС. Сега продължаваме да правим проверки на партидите и да ги обвързваме със системата на ГРАО", каза Аръчкова.

Малко по-късно стана ясно, че Камата е невинен и са му стоварени безпочвени обвинения в Пловдив.

По повод публикацията във вестник „Марица” от 30.01.2017 г. със заглавие: „Издирват Стоичков за неплатени данъци в Смолян” , зам.-кметът по финансите в община Смолян Венера Аръчкова заяви, че на 14 април 2016 г. г-н Христо Стоичков е изплатил задълженията си за местни данъци и такси. Цитирането на името му вероятно е на база обявения списък на длъжниците към 31 декември 2015.

„Нямали сме никакви проблеми с г-н Стоичков, нито са изявявани претенции към него. След разговори с негови представители, задълженията бяха изплатени, уточни Аръчкова.

Към 15 февруари т.г. ще бъдат обявени на сайта на община Смолян данъчно задължените лица със задължения за местни данъци и такси към 31 декември 2016 г.
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички