Службите съветват нашите олимпийци

Службите съветват нашите олимпийци

Службите са консултирали Българския олимпийски комитет за безопасността по време на зимните игри в Пьончан през февруари. Това разкри генералният секретар на организацията Белчо Горанов. Опасността от севернокорейска ракетна атака е сред най-коментираните теми през последните месеци.

"Проблемът със сигурността винаги е стоял на олимпийски игри през последните години - обясни Белчо Горанов пред "България Днес". - Нямаме специални указания. Между МОК и олимпийските комитети върви непрекъсната кореспонденция. Не мога да кажа, че има нещо, което да ни притеснява. От посолството в Сеул също ни уверяват, че няма проблем. Говорили сме и с представители на нашите служби. Евентуална заплаха в Пьончан е малко по-различна, но се надявам всичко да е наред."

Горанов добави, че се очаква олимпийската делегация на България да бъде от около 40 човека. Крайната бройка ще бъде базирана от класиралите се спортисти.

"Битката за олимпийските квоти върви според очакванията - добави генсекът на БОК. - Малко сме разочаровани, че в шорттрека няма да имаме представители. Имахме големи очаквания от Катрин Маноилова. Тя е много млада. Щеше да е добре да участва. Беше сред резервите, но по всяка вероятност няма да успее. Официално Международната федерация по ски ще обяви класиранията след 20 януари. Очакваме допълнителни квоти в алпийските ски и ски бягането, както и в женския сноуборд. Влади Зографски започна да влиза във финалите за Световната купа. Надяваме се да имаме представител и в шейните."

Условията в олимпийското село ще бъдат доста по-добри, отколкото в Рио де Жанейро.
"Още не са ни казали с кои делегации ще делим блок - допълни Белчо Горанов. - Бяхме през февруари в Пьончан. Селото е на топниво. Вече е готово. Няма да има логистични проблеми, както беше в Рио де Жанейро. Придвижването от Сеул до Пьончан ще бъде със свръхскоростен влак, който ще стига за малко повече от два часа. Линията е изградена и пусната."

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти