Гледай на живо

Старт на инициативата "София - световна столица на спорта 2024"

МахмурлУКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА

МахмурлУКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА

Махмурлукът не е приятно преживяване за никого. При някои преживяването е сравнително по-леко, но при други е кошмар. Според съвсем скорошно изследване, все пак има няколко начина, с които да си помогнеш поне малко.

Както добре знаеш, един от неприятните ефекти при прекомерната употреба на алкохол е дехидратацията. Разбира се, на сутринта ще си кошмарно жаден и ще пиеш вода, но номерът е да го направиш, докато консумираш алкохола още самата вечер. Ако не си пробвал този лесен трик, довери ни се - разликата е огромна.

Храни се. Пиенето на гладен стомах дава почти 100% гаранция за бързо и последвал тежък махмурлук. Наясно си, че ако не се нахраниш преди консумиране на алкохол (а и по време!), ефектът на алкохола е значително по-бърз и може да те изненада неприятно. А колкото по-дълго време прекарва алкохолът в стомаха, толкова по-лесно организмът ти го разгражда.

Според някои учени алкохолите със светъл цвят (или прозрачни) – бяло вино, водка, джин – не предизвикват толкова тежък махмурлук, колкото по-тъмните алкохоли – червено вино, бира, ликьори. Оказва се, че това е истина, но само донякъде, обаче важи само за умерени количества.

Аспиринът е твой приятел. Два аспирина преди пиянска вечер вероятно ще предотвратят главоболието на сутринта, но няма да се справят с неприятното усещане в корема.

Ходи ли ти се на фитнес, когато си с махмурлук? Надали. Да, ама според специалистите именно малко спорт, много потене и физическа умора ще ти върнат тонуса.

Разбира се, остават и универсалните за родните географски ширини "лекарства" - шкембе-чорба и зелева супа. И бира.

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти