Такси, такси!

Такси, такси!

Независимо дали имаш кола или не, все ще ти се наложи да ползваш такси някога. Може да си пил или уморен, няма значение, ще затрябва. Ето някои специфики на пътуването в жълтия автомобил. Може да ти звучат прекалени базови, но нямаш представа колко хора изобщо не се сещат за тези дреболии.

Може да те изненадаме със следващото, но ако не си закопчаеш колана, господата със сините униформи ще глобят теб, а не шофьора. По правилник той има право да шофира без колан, колкото и шокиращо да ти звучи. Иначе те съветваме и принцип винаги да ползваш колана, той не е сложен случайно в автомобила.

Никога, ама никога не питай "Колко ще ми излезе до място Х?". Ако таксиметровата компания е сериозна (нормално е да ползваш такива), това не е пазарлък.

Задължително поглеждай стикера с тарифата на предното или страничното стъкло. Има много умници, които са изкопирали доста прилично логото на някоя от по-популярните таксиметрови компании, а цените им са петорни и нагоре спрямо нормалните. И, да, после шофьорът наистина не е виновен, че ти не си прочел тарифата.Пак задължително поглеждай и брояча. Не подхождай чак с прекалено доверие, независимо, че примерно фирмата ти е позната. И това не бива да ти звучи като част от теория на конспирацията.

Ако те питат кой маршрут предпочиташ, кажи си. Не е задължително шофьорът да държи да те прецака, даже напротив, но е хубаво ти да си прецениш пътя, най-вече ако бързаш. Така ако се набутате в задръстване, няма на кого да се сърдиш.

Дори да си решил да забиеш нос моментално в телефон или книга, хвърляй по едно око на пътя. Всичко се случва, а знаем, че от Лозенец до Младост може да се мине и през Каспичан.Не давай зор на шофьора. Дори да закъсняваш за някъде, достатъчно е при качването да помолиш да сте максимално бързи, а не да го повтаряш през 5 минути. Така ще изнервиш и него, а никой не печели от това.

Подготви си дребни. Под това разбираме да не е от 50 или 100 лева. 20 са окей, особено ако сметката ти е над 10, макар че много шофьори ще те гледат лошо.

Не крещи на шофьора. Това може да ти звучи леко абсурдно, но сме чували за доста случаи някой да е набил таксиджия или да е бил набит от такъв. И за заплашване с оръжие в такси знаем. Така че просто го давай по-кротко. Може денят ти да е бил наистина кофти, но шофьорът не ти е виновен за нищо.

Последвайте каналите ни в:

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти