уисКАКВА ЦЕНА?!

уисКАКВА ЦЕНА?!

Ако смяташ, че "скъпо уиски" означава бутилка от кварталния супермаркет за 30 лв, по-добре не чети нататък - тук ще разкажем за няколко наистина впечатляващи като цени, но най-вече като качества уискита. Ако имаш повод да се наградиш по някакъв повод, разгледай един спонтанен топ 5 от стилни бутилки и си избери нещо по свой вкус.

Glenfarclas 1955 г., 50-годишно – 10 878 долара
Този скоч е бутилиран през 2005 г. - точно 50 години след дестилацията му. Избран е собственоръчно от собственика на дестилационната в чест на двестагодишнината от закупуването и от неговите роднини през XIX век. Всичките 100 бутилки са продадени още преди да са произведени, след като се разчуло колко качествено е уискито.

Dalmore 50-годишно в гарафа – 11 000 долара
Старият скоч Dalmore е известен с наситения си вкус, а познавачите го наричат "незабравимо преживяване". За предпочитане е да се пие с вода (но в отделна чаша, разбира се), защото има изключително силен вкус. Предлага се в кристална гарафа, която пък стои в дървена кутия - точно така, абсолютна класа и класика.

Glenfiddich от 1937 г. – 71 700 долара
От това изключително рядко 64-годишно уиски са произведени само 61 бутилки. Сам се досещаш - няма как да ти кажем повече подробности за вкуса, тъй като не сме го пробвали. Майсторът-дестилатор обаче, който за първи път го поставя в бъчва, отбелязва, че точно тази напитка изисква много време за отлежаване.Най-накрая през 2001 г. той решава, че уискито е готово да бъде бутилирано. Бутилка от този скоч бе продадена на търг за "скромните" 71 700 долара.

Macallan Fine and Rare от 1926 г. – 75 000 долара
Скоч, който се появява с името на Macallan Fine and Rare, трябва да оправдае определени очаквания. Тази лимитирана серия бутилки са част представляват серията Fine and Rare series, в която Macallan демонстрират някои от най-добрите си  сингъл малцови уискита. Най-старото от тази серия, уискито от 1926 г. е известно с уникалността и дълбочината на вкуса си. От Маcallan пускат само по няколко бутилки от него всяка година, което го прави престижен сувенир за колекционерите с по-дъбок портфейл.

Dalmore 64 Trinitas – 153 360 долара
Само изключително специалните сингъл малцови уискита оцеляват след 50-ата си година на отлежаване. Още по-малко достигат до 64 г. Отлежаването за толкова дълъг период от време изисква търпението и ограниченията от страна на няколко поколения дестилери. По тази причина едва три бутилки са произведени от Dalmore 64 Trinitas, откъдето идва и името му. Едната от тях е била продадена веднага на колекционер в САЩ, докато друга остава в личната колекция на Dalmore. Третата не е при нас, така че можеш да се замислиш, ако, разбира се, разполагаш с необходимите средства.

А кое е твоето любимо наистина качествено уиски?

Още от Булевард

Виж всички