Започни зимата с фи(т)нес

Започни зимата с фи(т)нес

Зимата дойде, така че мнозина ще решат, че няма смисъл да се престарават в залата с тежестите. И все пак добре е да си във форма - не само заради външния вид, а за да поддържаш цялостно добро здраве и тонус.

Вече сме ти казвали какво задължително трябва да си носиш, когато посещаваш фитнес-залата. Хубаво е обаче да си специално подготвен, ако наистина едва сега ще започваш да тренираш, никога досега не си го правил, а нямаш личен треньор. Тук сме събрали една купчина съвети, които може да са ти от полза.

Загрявката е най-важната част от тренировката, дори да не ти изглежда така. Отдели миниум 10 минути за кардио (велоергометър, кростренажор, степер, каквото решиш), за да подготвиш сърцето и изобщо тялото си за последвалите усилия.Не си мисли, че ако направиш загряваща серия със значително по-леки от тези в следващите серии тежести, при останалите упражнения няма нужда да загряваш. Неслучайно за различните мускулни групи се правят различни упражнения. Например, може добре да си загрял една от главите на трицепса, но останалите все още да не са готови за сериозно натоварване, а да решиш да започнеш с вече големи за теб тежести следващото упражнение.

Винаги подбирай добре тежестите. Не е нужно да впечатляваш някоя мацка, която тренира в непосредствена близост. Фитнес-контузиите понякога остават за цял живот.

Не прави твърде големи почивки между сериите и упражненията. Когато отидеш с приятел и се редувате на машините, често се случва да се заприказвате за по-дълго, а мястото за това не е фитнес-залата. Там си, за да тренираш.Водата е прекрасно нещо, трябва да се хидратираш, докато спортуваш. Това обаче изобщо не значи да пиеш по 3 литра на тренировка! Съвсем сериозно, познаваме такива хора, които по средата на серията усещат, че им е тежко и се прибират вкъщи.

Ако си решил не да ставаш новия Рони Колман, а просто да свалиш някой и друг килограм и да се постегнеш, не значи да тренираш и да не ядеш. Анаболният процес изисква много протеини. Да, по-добре е купа ориз, а не тройна порция боб с пръжки, но това не важи само за тренировката, а по принцип, знаеш.

Недей веднага да разпитваш какви протеини и аминокиселини да си вземеш. За стероиди даже няма да споменаваме. Започни редовни тренировки, храни се здравословно и след минимум 6 месеца, а може и много повече можеш да попиташ някой по-опитен за подходяща за целите ти хранителна добавка.

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти