Иван Петков: Да бъда селекционер на жените е огромно предизвикателство (видео)

Иван Петков: Да бъда селекционер на жените е огромно предизвикателство (видео)

Треньорът на Марица (Пловдив) Иван Петков е новият селекционер на женския национален отбор по волейбол на България. Ето първите му думи след избора на УС на БФВ в специално интервю пред BGvolleyball.com за ситуацията около националния отбор и предстоящото лято 2018:

- Честито, вие сте новият селекционер на жените, как се чувствате?

- Аз съм неизказано щастлив, че ще бъда селекционер на женския национален отбор. Зе мен това е огромно предизвикателство. Да представляваш своята държава е много емоционелен момент и не мога да го опиша с думи. Но едно е сигурно - аз и моят щаб ще дадем всичко от нас за реализиране целите, които БФВ ни е поставила. А те не са никак малки и са много важни за бъдещето на националния отбор.

- Какви са целите?

Основната цел е класиране на Олимпийските игри през 2020 година. Разбира се, тази цел минава през класиране за Лигата на нациите (бившото Световно Гран При) и добро представяне на Световното първенство - 6-8 място. Това са задачи, които са много трудни, но с едно правилно планиране могат да се изпълнят.

- Значи са осъществими?

- Лично за мен много ще бъде трудно, но ако не е не е трудно, няма да е сладко. В момента сме в такава ситуация, в която, това което ще се случи през лятото ще бъде с огромна важност.

- Спечелихте по категоричен начин вота за национален селекционер с 16:6. Удовлетворен ли сте?

- Самите гласове не искам да ги коментирам. За мен това не е от значение. Определено другите кандидати Иван Сеферинов и Антонина Зетова бяха достойни хора и специалисти. Но в този момент мога да споделя, че съм щастлив и вече мислите ми са изцяло насочени към това което ни предстои с националния отбор.

- Разкрийте малко от визията си за лято 2018?

- Всичко трябва да бъде много правилно дозирано и планирано, за да може да се осъществят поставените цели. Има неща, които на този момен все още не мога да разкрия, тъй като тепърва има да се водят разговори и да случват различни неща. Идеята е да се създаде конкуренция в националния отбора, да дадем възможности на нови и млади състезателки, да дадем шанс за бъдещото  Нещата трябва да се случват рамо до рамо - реализиране на задачите през този сезон и същевременно да работим за бъдещите цели.

- Това значи ли че ще започнете с по-разширен състав, например поне 25 състезателки?

- Чак 25 състезателки не, но, да - разширен състав ще има. Имената, които ще влязат в него, ще бъдат оповестени на по-късен етап. Идеята е да има по-тясна връзка между БФВ, треньор и отбор, и това да дава спокойствмие за работа и в тренировъчен процес.

 

- Разкрийте и вашия щаб, с кого ще работите?

- Не мога сега. Дайте ми два дни и всичко ще си дойде на мястото. Ще изляза с краен вариант.

- Кога събирате момичетата?

- След като свърши българското първенство.

- Къде ще се води подготовката?

- Това са детайли, които тепърва ще ги уточняваме с федрацията.

- Вашите лични амбиции?

- Когато излязох от изслушването на Управителния съвет бях обнадежден, защото моите виждания се припокриха със задачите, поставени на БФВ. Мястото на отбора е в Лигата на Нациите, в тези 16 отбора в престижната надпревара. Това е първата цел за мен, която трябва да се постигне. Изпълнението на тази цел  дава точки за квалификации за олимпиадата. Следва Световно първенство, в което целта е, както казах 6-8 място, много сериозна. Но моите мисли са насочени малко по-нагоре. Не искам да натоварвам никого с моите амбиици, просто това са моите мисли вече от поста национален селекционер.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти