Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Теодор Салпаров: Направих си генетичен тест, за да съм по-добър на терена

Теодор Салпаров: Направих си генетичен тест, за да съм по-добър на терена

Теодор Салпаров е първият волейболист и национален състезател, който призна публично, че е приложил генетичен тест върху себе си.

Той се е подложил на специалния NGDiet, който дава индивидуална информация за храните, които влияят най-добре на неговото здраве и кондиция. Салпаров споделя, че отскоро проявява интерес към правилния хранителен режим, както в качеството си на професионален спортист, така и като човек, стремящ се към здраве и дълголетие.

Oсновната причина, поради която спортистът се интересува от персонализирано хранене, e да се задържи в играта колкото се може по-дълго. Салпаров е на мнение, че в световен план все повече състезатели започват да използват генетичните изследвания, за да подобрят успехите си, възползвайки се от генетичните си заложби за здравословно хранене. Волейболистът смята, че най-добри спортни резултати се постигат, когато се съчетаят два основни фактора – правилно хранене и подходящи тренировки.

Ето защо с помощта на д-р Силвия Паскалева - специалист по физикална и рехабилитационна медицина, Теодор Салпаров решава да се подложи на генетичния тест NGDiet, който компанията NutriGen предлага у нас.

Генетичните тестове са научно доказан метод за изследване и са широко приложими най-често в сферата на здравеопазването, както за установяване на редица заболявания, методи на превенция, изготвяне на адекватна терапия, така и за установяване на наследствени вариации в генома, свързани с индивидуалните различия в режим на хранене, двигателна активност и необходимост от приемане на витамини и минерали.

Защо обаче генетичните тестове са толкова важни? Защото са единственият начин да научим за себе си неща, които няма как иначе да знаем.

Генетичните тестове дават значителен обем информация, която няма как да бъде получена чрез който и да е друг тип изследване, споделят специалистите. На базата на получените резултати генетиците, педиатрите, ендокринолозите, диетолозите, физиотерапевтите, фитнес инструктурите и лайф коучовете могат да разработят високоефективни, персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки. И те няма да бъдат базирани на предположения за състоянието на тялото и генетичната му предопределеност, а ще бъдат изготвени на базата на личния генетичен профил.

Малко известен е фактът, че в зависимост от генните вариации, които съществуват между отделните хора, всеки човек усвоява хранителните вещества (мазнини, въглехидрати, витамини, минерали) строго индивидуално и с различен темп, като в организма те се натрупват с различна скорост. Генетичният тест NGDiet, на който Теодор Салпаров се подложи, може да определи склонността на всеки към напълняване, към хранително пристрастяване и преяждане и да покаже влиянието на режима на сън върху теглото, енергийна хомеостаза, както и към оптимизацията на процеса на отслабване. Разчитайки генетичните данни от теста, специалистите в компанията NutriGen изготвят препоръки за високоефективен персонализиран хранителен режим и нуждата от физическо натоварване на седмична база, съобразени с индивидуалните генетични специфики, засягащи метаболизма, липолизата и усвояването на мазнините. В случая, на волейболиста е препоръчана т.нар. Средиземноморкса диета, като самият хранителен режим е изготвен от сертифицирания нутриционист и здравен коуч Весела Петрова в Дипломатическа клиника "Мона Лиза”.

Освен правилното хранене, Салпаров споделя, че при спортистите от изключително значение е наличието на правилен тренировъчен режим, включващ тип на физическо натоварване, интензивност и честота на тренировките. NutriGen предлага генетичен тест който анализира набор от гени, свързани с три основни фактора, определящи спортните постижения: сила и издръжливост, риск от травми и контузии и възможности за възстановяване. С помощта на NGSport е възможен избор на подходящ спорт и упражнения, с които да се постигнат високи резултати и да се намали рискът от травми. Резултатите предоставят детайли за индивидуалните особености на организма, свързани с натрупване на мускулна маса, кръвообръщение и кръвно налягане, сърдечно-белодробен капацитет, възпаление и стрес.

В допълнение, компанията NutriGen предлага други два генетични теста – NGHealth и NGEstrogen, способни да подобрят значително здравословното състояние в зависимост от индивидуалните унаследени генни вариации.

Приложени съвкупно, тези генетични тестове могат да осигурят по-добро здраве чрез персонализирано здравословно хранене, правилно физическо натоварване, превенция на редица неблагоприятни генетични предразположения, хронични болести, травми и стрес. По тази причина Теодор Салпаров е убеден, че генетичните тестове ще стават все по-търсени, не само сред професионални спортисти, любители на спорта и деца със спортна насока, но и сред хора, стремящи се към пълноценен и здравословен начин на живот.

* Теодор Салпаров е първият български волейболист, играл в множество отбори като ЦСКА, младежкия национален отбор, Луч, Газпром, Динамо Москва, Галатасарай, Лион, Зенит, Нефтохимик. Титуляр е в Националния отбор по волейбол на България. Постига редица успехи на летните олимпийски игри в Лондон, Световната лига, Европейското първенство и Шампионската лига по волейбол. Избран е за либеро № 1 на турнира „Файнъл 4“ в Берлин.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти