Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Григор Димитров направи куп грешки и изхвърча още в първи кръг в Дубай

Григор Димитров направи куп грешки и изхвърча още в първи кръг в Дубай

Световният номер 4 Григор Димитров демонстрира, че не е напълно възстановен от вируса, прихванат в Ротердам преди 10-ина дни, като изненадващо направи мач изпълнен с грешки и допусна обрат срещу 117-ия в света Малек Жазири - 6:4, 5:7, 4:6 за два часа и двдадесет минути игра на тенис турнира от сериите АТР500 в Дубай. Българинът бе първи поставен в схемата и голям фаворит за титлата, но остава на практика без победа в Дубай, защото и предишното си участие като квалификант през 2011-а отстъпи на Ришар Гаске в първия кръг.

Срещу Жазири хасковлията поддържаше едва 58% първи сервис и бе неубедителен и при второто си подаване - 46% успеваемост, плюс цели 12 двойни грешки, които в същото време се получаваха в неподходящи моменти от мача. Във втория сет основно ритъмът на Димитров се загуби, той бъркаше повече непредизвикано, а съперникът му остана все така рискуващ и агресивен, често целейки линиите.

Григор кашляше в дадени моменти от срещата, с което подсказа, че не е съвсем излекуван, но въпреки това имаше шансове за пробив в третия сет, от които обаче не можа да се възползва. Нетипичните му грешки пък повдигаха самочувствието и увереността на тунизиеца, който постигна най-голямата победа в кариерата си - над световен номер 4.

Димитров имаше възможност да се изкачи на трето място с достигане на финал в Дубай, а сега може да бъде изместен от позицията си, ако Александър Зверев стигне финал в Акапулко. За втора поредна година в Дубай поставеният под номер 1 отпада рано, след като през 2017-а Роджър Федерер загуби изненадващо от Евгени Донской във втори кръг.

Във втория кръг на надпреварата Малек Жазири ще играе срещу холандеца Робин Хаазе.ПЪРВИ СЕТ

Григор направи двойна грешка, а преди това единственият му вкаран първи сервис бе отсъден в аут, въпреки че ястребовото око определи топката за "добра", но без хасковлията да обжалва. Геймът премина през дюс, като все пак с два форхенда и един ас подаването бе спечелено от българина.

Димитров по отличен начин пласираше средно дългите си ретури и не позволяваше на опонента си да води разиграванията, сменяйки рязко темпото в удобен за себе си момент. Този стратегически подход, в комбинация с класно изпълнени отигравания, му осигуриха три брейк-бола. За негово съжаление обаче, той не можа да се възползва от тях, като в крайна сметка Жазири започна да вкарва първия си сервис и успя да спаси подаването си.

Димитров загуби само една точка във втория си сервис-гейм, като единственият случай, в който вкара първи сервис, записа ас. Статистиката точно преди този момент показваше, че хасковлията удря топката с 20 км/ч по-бързо от съперника си от основната линия. Жазири обаче демонстрира също нелош арсенал от решения в моментите, в които не можеше да разчита на свой сервис и направи два уинъра по пътя към изравняването - 2:2. Хасковлията отговори със светкавичен гейм на нула - 3:2, но първият му сервис продължаваше да бъде едва 35% (43% за ветерана от Тунис).

Жазири продължаваше да е агресивен от втори сервис и особено рисков с форхендите от основната линия, като именно с такава тактика продължи да се "закача" в резултата, целейки неизменно линиите - 3:3. Димитров повиши успеваемостта си на първото подаване, а и направи първата си истински красива комбинация с форхенд по обратния диагонал и драйв-воле в близост до мрежата - 4:3. Жазири спази тенденцията без вкаран първи сервис, но с успешно второ подаване, да поддържа паритета при 4:4.

Хасковлията повиши процента си на първо подаване на 52, направи петия и шестия си ас, добави втората и третата си двойна грешка при 40-0 и 40-15, а голям късмет при ретура на Жазири го превърна в уинър и геймът изненадващо влезе в дюс. В крайна сметка без почти да играе с топката тунизиецът се озова в добра позиция, но Димитров завърши убедително и отново поведе с 5:4. Средната продължителност на разиграванията до този момент в мача бе само 3 удара.

Първата двойна грешка на Жазири предостави двоен шанс за пробив на хасковлията в решителен момент, а втората му направо приключи сета - 6:4 за 36 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Първият сервис-гейм мина през дюс, но със седмия и осмия си ас Григор го приключи. Тунизиецът обаче отговори с гейм на нула, в който записа отлични уинъри. Димитров проведе значително по-добре следващото си подаване и продължи да ниже асове плюс уинъри. Българинът бе по-солиден на първи сервис в сравнение с предишния сет и поддържаше статистиката си около 65%, но Жазири бе още по-безмилостен от начален удар с 89%, което му помагаше значително - 2:2. Все пак, Григор също поддържаше високо темпо и спечели лесно третия си сервис-гейм за 3:2.

Седмата непредизвикана грешка в сета на Жазири доведе до 15-30, но българинът избърза в последвало дълго разиграване и прати топката в аут. При 40-30 обаче още с ретура Димитров постави под напрежение съперника си и със следващия си форхенд го принуди да прати топката в мрежата за дюс. Жазири не изневери на рисковия си стил и атакува успешно мрежата два поредни пъти, успявайки да измъкне гейма - 3:3.

Григор загуби три точки в следващия сегмент, когато прати два бекхенда в мрежата при по-продължителни от обикновеното разиграваня, плюс един форхенд в аут при смяна на посоката и недостатъчно добро разположение на краката в подготовката за удара. Хасковлията направи втората си двойна грешка в гейма за втория дюс и отново не можеше да разчита на първи сервис. Третата двойна грешка пак доведе до равенство 40-40, а тунизиецът с "чип-енд-чардж" се поздрави с първия си шанс за пробив. Първото подаване на Григор проработи точно когато трябва и съвсем бързо затвори проблематичния гейм.

Жазири, напълно контрастно, изравни 4:4 със светкавичен сервис-гейм на нула. Димитров пък направи седма и осма двойна грешка, с които подари на тунизиеца два брейк-бола, но отново българинът му отвърна с класни изпълнения - убедителни два първи сервиса за 40-40, комбинирани с уинъри, и ас за предимство, само че деветата двойна грешка доведе до втори дюс. И отново в решителните мигове първото подаване бе от висока класа, като вече ас номер 11 бе достатъчен за 5:4.

Тунизиецът отново бързо изравни резултата, докато два форхенда в аут на Димитров за трети пореден път вкараха в дюс негов сервис-гейм. Началният удар неимоверно функционираше в най-важните минути, но грешките не спираха и Жазири пак с успешен апроуч стигна до точка за пробив. Григор го отрази с отличен сервис, но нов уинър-ретур (седми) на втори сервис му осигури нов брейк-бол. Неочаквана грешка на мрежата на хасковлията доведе до най-лошото - допускане на пробив в неприятен момент за 5:6.

Димитров стигна до точка за пробив при 30-40 след 17 разменени удара, в които хасковлията използваше основно плосък бекхенд. Той обаче не можа да се възползва от нея, а след това прати бекхенд в мрежата и предаде сета - 5:7 за 55 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

С изключение на двойната грешка в началото, всичко в първия сервис-гейм на Григор се разви отлично и той бързо поведе с 1:0. Жазири продължи тенденцията да ниже уинъри и да печели подаванията си на нула - 1:1. Димитров също обаче поддържаше висок процент на първо подаване и се справяше безпроблемно от начален удар - 2:1. Тунизиецът наниза два поредни аса и загуби точка само заради двойна грешка - 2:2, а в комбинация с това направи и уинър.

Два печеливши ретура на Жазири му заслужиха влизане в дюс, но Григор не допусна изненада със солидни първи начални удари в напрегнатите моменти, само че отново не бе постоянен в подаването си и допусна 11-а двойна. Все пак, резултатът бе в негова полза, а добро впечатление направи успешната употреба на бекхенд с топспин - 3:2.

Страхотен ретур-уинър доведе до двоен шанс за пробив на Григор, който преди това отново бе използвал отлично агресивния бекхенд, а и направи за първи път в мача успешен минаващ удар срещу излезлия на мрежата противник. Жазири обаче бе непоклатим от своя сервис и не позволи на Димитров да се възползва от брейк-бола. За съжаление, точно когато Димитров бе изградил страхотна атака от основната линия, мрежата се намеси и даде предимство на Жазири. Геймът продължи след нова добра изява на Григор, а мрежата пак наклони везните в полза на тунизиеца, когато вместо да има двойна грешка, топката отскочи и падна на сервис-линията. В крайна сметка Димитров не можа да пробие - 3:3.

12-ата двойна грешка осигури на Жазири троен брейк-бол, а нов форхенд в аут на хасковлията вече направи положението му в мача критично - 3:4. Tунизиецът затвърди след нов форхенд в аут в средата на корта за Димитров - 3:5. Димитров, видимо по-изнервен, направи втората си непредизвикана грешка в гейма, за да поднесе мачбол на съперника, но после с добре изградена атака към мрежата стигна до равенство 40-40. Стигна се до втори мачбол, но българинът ги отрази с два невърнати сервиса - 4:5.

Димитров пак стигна до брейк-пойнт с чудесна пусната топка след хубав ретур, но Жазири удържа и стигна до равенството на свой ред с печеливша атака към мрежата. Впоследствие тунизиецът си заслужи трети мачбол и го реализира с невърнат сервис - 6:4, 5:7, 4:6 за общо 2 часа и 20 минути игра.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти