Започнаха изслушванията по жалбите на наказаните руски спортисти

Започнаха изслушванията по жалбите на наказаните руски спортисти

В Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана започнаха индивидуалните изслушвания по жалбите на руските спортисти, които бяха пожизнено отстранени от участие на олимпийски игри заради нарушаване на антидопинговите правила.

Общо 39 руски спортисти, сред които шампиони и медалисти от Игрите в Сочи 2014, обжалват наказанията си, съобщава ТАСС.

Изслушванията в КАС започнаха днес със състезателите по бързо пързаляне с кънки Александър Румянцев, Олга Фаткулина, Артьом Кузнецов и Иван Скобрев.

Заседанието на КАС по случая ще продължи до 27 януари, а до 31 януари се очаква да бъде обявено решението на съда.

Както е известно на 5 декември, МОК отстрани Русия от участие на зимните игри в ПьонгЧанг 2018 заради систематична употреба на допинг и манипулиране на резултати. Чистите спортисти обаче ще могат да се състезават под олимпийски флаг.

Наказаните състезатели са от спортовете бързо пързаляне с кънки, бобслей, скелетон, ски-бягане, хокей на лед, шейнички и биатлон. Те са лишени и от спечелените медали в Сочи.

От КАС обявиха, че са получили жалби от 42-а от общо 43-ата наказани руски спортисти. Максим Белугун, част от отборите по двуместен и четириместен бобслей, които останаха четвърти в Сочи, единствен не е обжалвал наказанието си. КАС ще разгледа 39 жалби, защото останалите три случая не са насрочени за тази седмица.

Олимпийските игри в Пьончан ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Още от Зимни спортове

Виж всички