Локо (Пд) започва сътрудничество с Торино

Локо (Пд) започва сътрудничество с Торино

Делегация от четирима представители на елитния италиански Торино посети Пловдив и базата на Локомотив. Те върнаха визитата на ръководството на "черно-белите" в лицето на изпълнителните директори Кузман Маринков и Венко Рахталиев, която се състоя в Торино преди два месеца.

Представителите на италианския клуб бяха главният координатор на Торино Теодоро Копола, шефът на футболната академия на "биковете" Марко Рицери, треньорът в школата Андреа Бишеля и сътрудникът, отговарящ за партньорството с източнoевропейските държави Фабрицио Де Микеле.

В четвъртък гостите от Италия заедно с Кузман Маринков, Чавдар Цветков и Румен Руйчев първо посетиха областната администрация, където Здравко Димитров ги прие. Областният управител бе запознат с намеренията за реализиране на съвместен проект между Локомотив и Торино, който е насочен към работата с деца.

Освен дадените от страна на областната управа гаранции за проекта, беше обсъдена и възможността за търсене на икономически, културни и други сътрудничества с област Пиемонт в Италия, където Димитров бе поканен на посещение. За финал областният управител получи подаръци както от Торино, така и от Локомотив.

Последва визита при кмета на града Иван Тотев. Градоначалникът беше също запознат с намеренията за реализиране на този проект. Двете страни поискаха потвърждение на позицията на държавата и общината и получиха такава подкрепа за реализацията на своите намерения и на намирането на терен за спортната академия.

Тотев също бе поканен на официално посещение в Италия, където отново да се търсят различни възможни сътрудничества между Торино и Пловдив. За финал на първия им ден в България, делегацията от Торино изгледа на живо и две от контроли на юношеските гарнитури на Локомотив до 17 и 19 години играни съответно срещу Марица U19 и Борислав (Първомай).

Освен проверките беше наблюдаван и тренировъчния процес на част от отборите в ДЮШ. Теодоро Копола, Марко Рицери, Андреа Бишеля и Фабрицио Де Микеле се запознаха и със старши треньора на представителният тим Бруно Акрапович. Двете страни обсъдиха различни футболни теми, а в края на срещата си пожелаха успех едни на други.

Следващата спирка в посещението на италианците бе в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Те бяха посрещнати от функционалния декан по спорт и социална дейност проф. д.п.н. Веселин Маргаритов. На срещата бе дискутирана разработката на проект на научна основа между Локомотив, Торино и Пловдивския университет. Обсъждана бе идеята да постъпят деца от най-малките възрасти, които да бъдат тренирани и обучавани по италианска методика, съвместно обсъдена и разработена с Локомотив Пловдив.

Накрая проф. д.п.н. Маргаритов получи флагче и официална фланелка на Торино и стенен часовник от Локомотив. Делегацията от Торино официално покани собственика Христо Крушарски, изпълнителния директор Кузман Маринков, легендата Христо Бонев и проф. д.п.н Маргаритов на 18 февруари в Торино, когато е местното дерби с Ювентус. Двете страни ще имат и генерално обсъждане на проекта, който в момента е в етап на обсъждане на отделните детайли.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти