ФИФА с идея за железни мерки при трансферите

ФИФА с идея за железни мерки при трансферите

Нов железен ред при трансферите, който ще затвори някои от удобно използваните от мастите футболни клубове вратички в правилниците, ще бъде приет в края на октомври от ФИФА. Мащабната реформа бе разисквана в Лондон в началото на седмицата от представителите на Асоциацията на европейските клубове, водещите лиги, футболистите и федерациите.

Първото, което ФИФА планира да намали, е броят на футболистите, които може да бъдат преотстъпвани. Според проекта даден клуб вече ще има право да праща под наем не повече от 8 играчи в един трансферен период, като максимум четирима могат да бъдат в един и същи отбор. Изключение ще бъде направено за талантите под 21 г., на които ще трябва да се осигури практика. Промяната е заради “Челси” и “Ювентус”, които почти неограничено подписват договори и след това изпращат футболисти под наем. През тази календарна година “Челси” е преотстъпил 40 играчи, а “Юве” - 26.

Освен това ФИФА иска да спре транзитни трансфери. Това се случаите, при които един футболист се оказва в друг клуб, минавайки през трети.

Друго нововъведение предвижда да бъде създаден център, който ще следи дали сумите, които се плащат за футболисти, са реални. Същото важи и за процентите, които прибират футболните агенти или посредниците при сделките. Целта е да се гонят прозрачност и обективност при извършването на трансферите. За да се постигне това, ще се работи с швейцарския център за спортни изследвания CIES. На агентите ще бъде забранено да прибират суми и от клуба, и от футболиста.

Подозрително високи сделки пък вече ще бъдат облагани с данък “лукс” от ФИФА, а парите ще отиват за първите клубове или школи, където са израснали играчите. За целта световната централа въвежда специален паспорт, където ще бъдат записвани отборите на играчите от 12-годишна възраст.

24chasa.bg

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички