Ясното послание на Васил Божков

Ясното послание на Васил Божков
Започваме по същество с една от най-важните новини в последните дни в българския футбол. Когато един от най-успешните собственици в съвременната история на ЦСКА обяви, че отново ще инвестира във футбола, професионалният ни ангажимент изисква да обърнем сериозно внимание на събитието. За тези, които по една или друга причина се направиха, че нищо не се случва, отправяме едно важно уточнение. До този момент се водеха дискусии и спорове относно хората, които стоят зад ЦСКА 1948.

Естествено, името на Васил Божков фигурираше във всеки един списък. И няма как иначе, тъй като е публична тайна, че приближени до крупния бизнесмен осигуряват голяма част от издръжката на “червените”. Въпреки всичко се пораждаха съмнения във връзка с това до каква степен Божков е готов да се ангажира с развитието на клуба. Ето че тези въпросителни отпаднаха.

Няма абсолютно никакво значение на каква стойност е спонсорският договор на “Еврофутбол” с “червените”. Има нещо много по-съществено. Милиардерът избра да сложи на екипите на ЦСКА 1948 най-сериозния и разпознаваем свой бранд.

Само наивник може да смята, че единствената цел е рекламата. Ако това е замисълът, логото на компанията щеше да грее на фланелките на множество отбори в България. Това не би представлявало особен финансов проблем за бившия собственик на ЦСКА. Тук е мястото да споменем една доста важна подробност. Като изключим ЦСКА 1948, “Еврофутбол” не стои на екипите на нито един друг роден футболен клуб. Посланието на Васил Божков е ясно: “Аз стоя зад този ЦСКА”! 
Не подценяваме сегашните управници на ЦСКА 1948, но начело с един от най-богатите и влиятелни българи, краските в клуба ще придобият различен отенък. Специалистите, медиите, феновете и като цяло футболната общественост, ще погледнат с друго око на “червените”.

Вече прозират сериозни намерения. Всички знаят, че един от най-успешните собственици на ЦСКА подкрепя ЦСКА 1948. Със сигурност Божков не е свикнал да играе втора цигулка и именно поради тази причина амбициите му би трябвало да са големи. Още повече, че има солидна корпоративна подкрепа.    
Феновете още помнят двете шампионски титли по времето на боса на “Нове” и големите евромачове на “армейците” срещу Шахтьор Донецк, Милан, Блекбърн, Стяуа, Байер Леверкузен, Хамбургер, Монако, Бешикташ и историческата победа като гост над актуалния тогава победител в Шампионската лига - Ливърпул…
Тук съвсем логично възниква въпросът подновява ли се с пълна сила битката за автентичност. Да не забравяме, че през 2016 година Божков предостави оздравителен план и бе радетел за спасението на ЦСКА. Няма да навлизаме в подробности, тъй като през последните две години всичко е казано и написано, и всеки трезвомислещ човек е осъзнал истината.
“Червена” България трябва да се обедини за спасението на автентичния ЦСКА. Това може да стане като се платят задълженията. Повече няма да има изненади, тъй като са фиксирани. Нали затова имаше търг за активите. Там е нужно да се насочат всички усилия. Държавата също трябва да бута в тази посока. Да си събира дълговете, тъй като по този начин ще покаже, че не потъпква собствените си правила и закони. Ако държавните управници демонстрират воля и принципна позиция, може само да извлекат дивиденти. 
Нека този, който има чисти намерения, да поеме жезъла на ЦСКА. Без да обръща внимание на съвременното бедствие - платените клакьори и тролове, чиято единствена цел е да намират хора, които са чужди на измамата и далаверата. Да ги очернят и по този начин да обират неодобрението на обществото, за да прикриват своеволията на своите господари.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти