Саймън Кларк спечели 5-ия етап от "Вуелта"-та, Руди Молар излезе начело в генералното класиране

Саймън Кларк спечели 5-ия етап от "Вуелта"-та, Руди Молар излезе начело в генералното класиране

Австралиецът Саймън Кларк от отбора ЕФ Едюкейшън спечели петия етап от колоездачната Обиколка на Испания, който беше с дължина 188.7 километра от Гранада до Рокетас де Мар. Кларк беше част от откъснала се малка група пред основното ядро състезатели и със силен финален спринт победи атакуващите заедно с него Бауке Молема (Холандия) и Алесандро де Марки (Италия).

След днешния етап има и нов водач в генералното класиране и това е Руди Молема (Франция), който се възползва от откъсването си пред основната група. Времето на победителя е 4 часа, 36 минути и 7 секунди, а преследвачите му са със същия резултат. Етапът не беше особено предизвикателен за каране, като предложи една височина от трета категория, една от втора и равен терен при финала. По време на този пети етап на няколко пъти имаше опити за откъсване, като в крайна сметка това направиха 25 колоездачи. В групата бяха също така Валерио Конти, Сеп Кус, Алесандро де Марки, Бауке Молема, Матео Трентин, Джей Хиндли и други.

77 километра преди финала Де Марки и Розето атакуваха и се откъснаха в една прилична дистанция пред другите, но само след няколко километра Розето изостана, а де Марки беше застигнат от Молема и Саймън Кларк. Веднага след тях се наредиха Давиде Вийела (Астана), Руди Молар (Франция и Групама клуб) и Флорис де Тиер (Белгия и Лото Джъмбо НЛ). Те също пробваха да предизвикат триото отпред и да се намесят в крайната победа. Въпреки проблемите в механиката на колелото, Молема остана в сметките за успех и не се предаде до края.

Кларк се възползва от това и със спринт успя да спечели етапа, а следващите трима приключиха на 8 секунди от триото Кларк, Молема и де Марки. Този резултат беше напълно достатъчен за французина Руди Молар да излезе начело в генералното класиране, след като времето му вече е 18:27:20 часа. Досегашният водач Михал Квятковски се смъкна 2-и на +1:01, а трети е Eмануел Бухман (Германия) на +1:08, следван от Саймън Йейтс (Великобритания) на 1:11 и ветерана Алехандро Валверде на 1:13.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти