Васил Колев: Дълговете на Левски изобщо не са страшни, няма заплахи за лиценза и фалит

Васил Колев: Дълговете на Левски изобщо не са страшни, няма заплахи за лиценза и фалит

Бившият председател и настоящ член на Тръст "Синя България" Васил Колев коментира информацията за заполиланите сметки на Левски за дълг от 48 000 лева. Ето какво написа Колев на своята страница във "Фейсбук":

"Ще си позволя да коментирам този любопитен текст в три аспекта, които остават встрани от масовото внимание.

1) Вярвайте на привържениците!

Мисля, че вече е абсолютно недвусмислено доказано, че по отношение на ключови информации за ПФК Левски, единствените, на които може и трябва да се вярва са привържениците и в частност Тръст "Синя България" като организация, посвещаваща усилия в това. Тръстът каза, че дълговете на Левски са над 20 милиона, Баждеков отрече, после Спас Русев потвърди. Тръстът поправи Спас Русев, че дълговете са над 25 милиона, Красимир Иванов отрече, наскоро излезе годишния финансов отчет, който информира, че дълговете са се намалили с 11 милиона лева през последната година и са станали 17 милиона от 28 милиона.

През 2017 г. Спас Русев реши да разиграва театъра с връщане на акциите, а Красимир Иванов организира всенароден събор в зала "Универсиада" да решава бъдещето на Левски. Тръстът зададе 4 прости въпроса, които изискват отговор с "да" или "не". Три от тях касаеха запори и изпълнителни дела. Красимир Иванов отговори с "не", а днес се вижда, че е имало отговори с "да". Не е укорително Красимир Иванов да укрива истината, като пази бившите собственици и акционерното дружество. Заради това получава заплата. Но е жалко привърженици на Левски да се връзват на елементарно театро: Краси показва няколко екселски таблици, Диана Иванова заявява, че феновете на Левски са злонамерени и припада. И всички забравят за въпросите.

Не обичам хипотетичните ситуации, но ако навреме едни привърженици на Левски бяха получили подкрепа от всички привърженици на Левски, днес Левски щеше да е вече стабилен финансово клуб и по всяка вероятност доста по-печеливш отбор на терена. Но ситуацията е такава, каквато е.

Вярвайте на привържениците, единствено те е сигурно, че искат доброто на Левски! Останалите са на заплата, пуснати са с парашут или изпълняват поръчки.

2) Каква е целта на публикуваната информация?

Нямаше да си задавам този въпрос, чийто отговор би трябвало да е елементарен: да информира! Една подобна информация обаче съвсем логично предизвиква въпроси у всеки левскар и за мен поне учудващо е защо авторът не е потърсил отговорите. Ще се опитам да си задам въпросите, които всеки левскар си задава, когато прочете това нещо и да им отговоря.

Каква е заплахата пред Левски? Заплаха за лиценза няма, защото тези задължения нямат отношение към него. Заплаха за фалит няма, защото очевидно говорим за някакви дребни суми на фона на издръжката на един клуб - 20 000 лева, 10 000 евро и 8000 лева. Заплаха за нормалното функциониране на Левски при запор на сметките, какъвто има, очевидно няма, защото той си функционира всеки ден. Фалит е възможен, ако някой кредитор започне процедура по несъстоятелност, но едва ли това ще се случи при суми от 20 000 лева, защото очевидно Левски привлича играчи с подобни заплати и е въпрос на елементарни действия да ги плати.

Има ли заплаха за финансови проблеми в Левски? Батакът при всички случаи е голям и оздравяването няма да е лесен и бърз процес. Засега е ясно, че Спас Русев няма да изсипе златен дъжд, а дори и да иска - няма откъде. За един клуб не е толкова важно какви дългове има, защото те се управляват, а тези на Левски изобщо не са страшни. Важно е обаче откъде събира средства, за да оперира нормално. При Левски това са около 5-6 милиона лева на година, ако иска да бъде конкурентен на Лудогорец и Литекс. Засега Спас Русев се справя със закърпването на положението, но няма трайно решение.

Има ли за какво да се тревожат феновете на Левски? Разбира се, че има. Когато се натрупват подобни информации, когато виждаш, че в магазина липсват фланелките на отбора и др., значи очевидно нещо не е наред. Много трудно е тревогата да се контролира, защото съм се убедил, че има много хора в конфликти на интереси, които манипулират информацията. Тръстът също е бил обект на подобни опити от хора, които имат да получават някакви пари, искат да получават някакви пари или родители, които искат децата им да подпишат договор. Но се понаучи да отсява информацията. За мен има няколко опорни момента, които показват ситуацията: годишният финансов отчет през юни, лиценза (към 31 декември), това дали ще се разбягат някакви играчи (ако не им платиш 2 месеца). Има и годишно общо събрание, където има 1200 акционери, които са все привърженици и винаги могат да отидат и да се поинтересуват. Вече стана дума за това да вярвате на привържениците и заради това очаквайте докладите на клуба, които тръстът е изискал на Общото събрание на 4 септември. Единият е финансов. Ако информацията е незадоволителна за левскарите, има и резервно оръжие - независим одит на клуба, който тръстът като миноритарен акционер може да изиска в който момент избере.

Така че не е толкова тежко, колкото пише.

На фона на това по-горе и най-вече на това, че се поднася информация, която не се анализира, у мен възниква един въпрос: защо, по дяволите, точно сега? Защо точно, когато Левски излезе на първо място, след като в нея няма нищо, което е станало вчера или онзи ден? Оставям всеки да си отговори. За мен си имам отговор.

3) Кауза или професионална услуга?

Тъжно е за мен да видя, че Андрей (на Иван) е сред кредиторите, при това с 8000 лева от 40 000 лева дълг и то с три запора. Не го упреквам, защото съм на мнение, че всеки трябва да получава заработеното, когато предоставя професионална услуга. Именно тук е ключът. Професионална услуга или кауза? Някак е лицемерно да говориш за кауза, ако предоставяш професионална услуга и получаваш пари. В случая говорим за заем, но и той е такава услуга. Ако имаш кауза - правиш дарение. Иван и Андрей искаха да подпомогнат "собствениците", когато бяха в невъзможност да заредят магазина на новия стадион (смятай за какви собственици говорим!!!), но това трябваше да бъде сигнал за тях, че нещо не е наред и като част от УС да потърсят какво не е наред, вместо да участват в театъра с оставките месеци по-късно. И в крайна сметка има и нещо неморално в това да знаеш, че Левски е в трудна ситуация и може дълго да чакаш за парите си, да си част от управлението, което е взело решение Левски да получи заем от теб и после да правиш запори, като обясняваш каква кауза за теб е Левски. Но в крайна сметка това е нормална ситуация в държава, където ключови въпроси с назначенията се решават в каре на карти, край басейни или във фитнеси. Със своята недостижима симплифицираност и неподражаемо подражателство, Иво Тонев беше срещал някой от двамата именно в някакъв фитнес и там му хрумнало да управляват Левски заедно.

Иван и Андрей бяха казали по телевизията по време на неколкодневната усилена кампания със сълзи, сополи и оставки, която трябваше да омаскари мен, че е трудно да се работи с Васил Колев. Така е, прави са, трудно е. Лесно е единствено, когато се спазват няколко съвсем базисни ценности, като това да не се смесват каузи и професионални услуги, защото е част от почтеността. И че лоялността към Левски е по-важна от лоялността към който и да е човек.

Но не искам да остава грешно впечатление, че ги нападам. Напротив, двамата са много креативни пичове и беше удоволствие да мислим заедно идеи за доброто на Левски. Надявам се един ден да са отново полезни на Левски, когато са си отговорили на въпроса за кауза или професионална услуга, дано да е в полза на каузата".


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти