Пуй се оказа прекалено голям хап за Мъри в Синсинати

Пуй се оказа прекалено голям хап за Мъри в Синсинати
Бившият световен номер 1 и носител на 3 титли от "Големия шлем" Анди Мъри отпадна още в първи кръг на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати, след като за първи път от пет сблъсъка бе победен от първата ракета на Франция Люка Пуй с 1:6, 6:1, 4:6. Шотландецът, който продължава да си проправя бавно път нагоре в световната ранглиста и в световния елит, се надяваше да продължи добрата инерция от достигнатия четвъртфинал във Вашингтон (АТР500) преди две седмици, но стана жертва на най-доброто, което можеше да предложи Пуй.
Мъри определено не изглеждаше в най-добрата възможна физическа кондиция и поради тази причина голяма част от уинърите на французина придобиваха допълнителен естетически ефект. В случаите, в които пък бившият световен номер 1 трябваше да отразява топка, пратена дълбоко в половината му и насочена в тялото, той не реагираше с предишната позната гъвкавост, а изпълняваше ударите си (особено бекхенда) тромаво, по примера на 2-метровите бомбардировачи в световния тур.
И двамата направиха по седем аса, но вторият сервис на Пуй не само бе с над 20 км/ч по-бърз, но и значително по-дълбок и стратегически добре насочен, за да създава почти толкова проблеми на съперника, колкото и първото подаване. 14 от 38-те уинъра на Пуй пък бяха реализирани в третия сет, което също сериозно наклони везните в негова полза. 20 от печелившите удари бяха от форхенд, който отново се оказа ключовото оръжие за французина, а пък Мъри отговори с прекалено малко завършващи отигравания - пет от форхенд и само три от "обратната" страна.
В първия сет основният проблем на шотландеца бе слабият му сервис, допълнен с голяма доза двойни грешки, и то в най-неподходящите моменти. Вторият сет бе коренно различен и Пуй изглеждаше като играч извън топ 100 срещу опонент, побеждавал го четири пъти в предишните им четири двубоя. Третата част бе най-равностойна и качествена, но дори най-дълбоките и остри бекхенди на Мъри биваха парирани от Пуй, а в същото време убийственият му слайс разстройваше постройката на разиграването на съперника.
Именно чрез него Мъри шест пъти бе спиран на мрежата в 12-те си излизания, а иначе Пуй излезе победител в осем от десетте случая, когато атакува след апроуч. Шотландецът допусна сравнително ранен пробив в третия сет и трябваше дори да спасява мачбол на свое подаване при 3:5 изоставане, но след това Пуй си свърши работата на сервис и приключи заслужено мача в своя полза.
Французинът няма точки за защитаване от миналия сезон в Синсинати и вече надгради над актива си за световната ранглиста с 45 пункта, като засега заема 17-ата позиция. Участващият с "уайлд кард" Мъри пък е 376-и в класацията на АТР и ще трябва доста да се потруди, за да се завърне сред елита, където му е мястото. Той тепърва трябва да вземе решение дали да се включи следващата седмица в надпреварата в Уинстън-Салем (АТР250), като вероятно ще го направи, защото не изразходва кой знае колко енергия в Синсинати.

Още от Тенис

Виж всички