Малдини: Вярвам в проекта, с Лео ще сме доброто и лошото ченге

Малдини: Вярвам в проекта, с Лео ще сме доброто и лошото ченге

Легендарният капитан на Милан Паоло Малдини даде пресконференция по повод завръщането си в клуба. Любимецът на тифозите на тима заяви, че вярва в новото управление на "росонерите". Той добави, че ще дели работата си заедно с новия спортен директор Леонардо.

"Трябва да кажа, че никога не казвах "Не" на поканите, които получавах от Милан през годините. Преговарях с Барбара Берлускони, а след това, преди година и половина, с китайските собственици. Нямаше обаче подходяща роля за мен, заради което не се получиха нещата. Сега е различно.

Леонардо ми се обади, чух се и със собствениците, когато бях по работа в Ню Йорк, обясниха ми проекта и аз вярвам в него. Ролята на Леонардо бе фундаментална за моето идване, имам му голямо доверие. Той ми се обади преди 20 дни. Приятели сме и ще работим заедно, както сме го правили в миналото. Нямахме много време, откакто се смени собствеността в Милан, но успях да се срещна с ръководството. Характерът ми е такъв, какъвто беше и когато бях футболист. Ролята ми сега обаче е много по-различна. Важно е всички тук да сме наясно с работата, която ни предстои.

Ролята ми и проектът са свързани. Нямам опит като директор, но ще работя с Леонардо, който познава добре работата и клуба. Каква точно ще е ролята ми? Ще работя с първия отбор, с треньора, с юношите, с пазара. С Лео ще работим като доброто и лошото ченге, ще си делим работата по спортно-техническата част. Всеки пост носи отговорност и аз я усещам сега. Както каза Лео, баща ми беше капитан на Милан, синовете ми бяха част от юношеските формации на Милан, имам много голяма връзка с този клуб.

Как се промени футболът спрямо моето отказване през 2009 година? Футболът винаги се развива. Трябва да го разбираш и анализираш. В тактиката и техниката се връщат и някои неща от миналото. Първата цел пред нас е да сме в добра позиция, когато говорим за финансовия феърплей. Личната ми история ме задължава да приемам роли, които не са краткосрочни. Отборът трябва да подобри представянето си в Серия "А", защото завършихме шести в последния сезон. Ако имам избор в живота, бих избрал да работя за Милан или националния отбор на Италия.

Тук съм, за да се уча и да помогна с каквото мога на клуба. Не мога да си представя, че мога да имам по-добри партньори, с които да се впусна в това мое първо приключение като директор.

Тифозите? Имам фантастична връзка с тях. Онзи инцидент от последния ми мач си остана в миналото. Феновете ме обичат и го показват. Нека ме съдят по делата ми. Това е моята философия в живота. Когато бях футболист не очаквах плакати по трибуните, не ги очаквам и сега. Не обичам да говоря за миналите неща, искам да се съсредоточа върху настоящето, върху новия проект.

Алесио Романьоли и Матия Калдара могат да бъдат бъдещето на Милан в защита. Гонсало Игуаин със сигурност е чудесно ново попълнение, но Калдара има огромно бъдеще. Познавам Патрик Кутроне от юношеските отбори, той има голям потенциал. Важно е да имаме млади и можещи италиански играчи в отбора. Не трябва да има съмнение, че Дженаро Гатузо ще е наставник на тима. Той никога не е спокоен, той не знае какво значи да си спокоен", каза Малдини.

Леонардо, който беше до "Ил Капитано" по време на пресконференцията, заяви: "Никой друг клуб няма толкова успешен символ като Малдини".

Още от Футбол свят

Виж всички