Швейцарски спринтьор получи забрана заради крайно десни лозунги и расизъм

Швейцарски спринтьор получи забрана заради крайно десни лозунги и расизъм

Швейцарският спринтьор Паскал Мансини получи забрана за участие на предстоящото европейско първенство и всички други състезания, след като публикува крайно десни и расистки думи онлайн. Наказанието е наложено лично от Швейцарската лекоатлетическа федерация, според която 29-годишният спортист е нарушил споразумение да не споделя политически мнения на личния си профил във фейсбук.

Мансини трябваше да стартира в щафетата на 4 по 100 и класическия спринт на европейското първенство в Берлин. Той обаче се отказа от отборното състезание и после беше оттеглен от листата на 100 метра от Швейцарската лекоатлетическа федерация.

Според вестник "Нойе Цюрхер", Мансини е цитирал белгийския нацист Леон Дегрел, който е продължил пропагандата си далеч след края на Втората световна война. Но ако това не е достатъчно, той публикува видео с маймуни след триумфа на Франция на световното първенство по футбол.

"Подобни публикации, при вече ясните възгледи на спортиста, няма да бъдат толерирани", съобщиха от федерацията. Мансини пък се защити с думите, че не знае кой е Дегрел, а маймуните са насочени към френските фенове, не към футболистите. Във фейсбук той добави, че медиите искат да разрушат кариерата му заради неговите възгледи.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти