Две рускини загубиха обжалвания пред КАС и ще връщат медалите си от Пекин

Две рускини загубиха обжалвания пред КАС и ще връщат медалите си от Пекин

Татяна Лебедева и Мария Абакумова загубиха обжалването пред Спортния арбитражен съд (КАС) и ще върнат медалите си от олимпийските игри през 2008-а година заради употреба на допинг. КАС потвърди наложеното от Международния олимпийски комитет (МОК) наказание, след като в пробите на двете рускини, както и на тяхната сънародничка Екатерина Гниденко, бяха открити следи от абнаболни стероиди.

Лебедева спечели сребърни медали в скока на дължина и тройния скок в Пекин, а Абакумова остана втора в дисциплината хвърляне на копие. Гниденко пък беше осма в колоездачната дисциплина "Кейрин" на олимпийските игри в Лондон четири години по-късно. Ако медалите бъдат дадени на следващите в списъка, то Олга Рипакова от Казахстан ще спечели трето олимпийско отличие в тройния скок.

Всъщност, това реално ще бъде нейното първо, защото следващите бяха спечелени през 2012-а и 2016-а година. След като Лебедева беше дисквалифицирана заедно с бронзовата медалистка Хрисопиги Девеци от Гърция, кубинката Яргелис Савин ще се изкачи от пето до трето място. В скока на дължина пък Блесинг Окагбаре от Нигерия може да замени бронза със сребро, а Челси Хамънд от Ямайка ще прибере отличието за трето място. Относно копието в Пекин, Кристина Обергфол от Германия може да се придвижи от трето до второ място и да даде стария си бронзов медал на британката Голди Сейърс.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти