Ще се спаси ли легендарното състезание на "Силвърстоун"?

Ще се спаси ли легендарното състезание на "Силвърстоун"?

Този уикенд предстои предпоследното състезание на пистата "Силвърстоун" за Гран при на Великобритания. Бъдещето на легендарната надпревара от Ф1 е под въпрос, след като организаторите задействаха клаузата за прекратяване на договора след 2019. Тази година се навършват 70 откакто "Силвърстоун" е домакин британското Гран при, като от 1987 насам не е имало прекъсване.

Тежката ситуация е заварено положение за новите собственици от Либърти Медиа. Още през 2009 организаторите на състезанието подписват един от най-дългосрочните ангажименти – за цели 17 сезона чак до 2027. Надпреварата на "Силвърстоун" е една от най-посещаваните, заедно с тези на "Монца", "Монако" и "Спа". В договора бил заложено поскъпване на правата с 5% ежегодно, което в крайна сметка увеличава разходите до непоносима степен за английските промоутъри. Общата загуба за 2015-2016 е почти 9 млн. евро и това принуждава собствениците да активират клаузата за прекратяване на договора.

"Силвърстоун" е в основата на този спорт" заявява Шон Братчес, търговският директор на Формула 1.

"Тъкмо подновихме договора със "Спа", като сделката е приемлива и за двете страни. Подозирам, че същото ще се случи и със "Силвърстоун", поне такова е нашето намерение".

Докато не се подпише договор на хартия, бъдещето на състезанието няма как да бъде гарантирано, но поне и двете страни имат желание да се намери решение. Гран при на Великобритания няма алтернативи към настоящия момент. Чуват се идеи за нов старт по улиците на Лондон, но това са само спекулации.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти