ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Калоян Станчев коментира скандала в БФАС и призова за незабавни промени

Калоян Станчев коментира скандала в БФАС и призова за незабавни промени

Протестни жалби към избора на нов състав на Управителния съвет (УС) към Българска федерация по автомобилни спортове (БФАС), пазени в тайна клаузи от договори и скрита кореспонденция с Международната автомобилна федерация (ФИА) водят до разпад не само в ръководния орган на родния спорт, но и до неговото неглижиране от обществото и Министерството на младежта и спорта (ММС). Това мнение изразиха представители на УС и избраният за председател на БФАС Калоян Станчев.

Според участниците в пресконференцията, проведена в БТА, проблемите пред федерацията са много и "ситуацията е критична". Те твърдят, че подателите на жалби имат "личен финансов интерес" положението в БФАС да не се променя и федерацията да продължава да бъде ръководена от Владимир Илиев. Станчев и членовете на УС - Христо Стоилов, Георги Янакиев, Веселин Кабаджов и Тодор Желев, призоваха за незабавно оттегляне на жалбите, защото БФАС може да изгуби родните пилоти за сметка на чуждестранни федерации, както вече се случва в офроуда.

 

9 Пресконференция за скандала в БФАС

"Има неща, които трябва да се кажат и свършат. Федерацията трябва да бъде сдружение, обединяващо хора с еднакви интереси, а именно да развива спорта в България и младите да има къде да се състезават и обучават. А ако 1 процент от тях имат качествата и късмета - да станат пилоти. Но това не се случва, защото федерацията обслужва шуробаджанащина. Автомобилният спорт е в криза в световен мащаб, а нашата федерация не гледа към бъдещето. Никой не говори за полигони и нова материална база, а за поръчки", бяха първите думи на Станчев. "Съветваха ме да не организирам тази пресконференция и да изчакам, за да намерим стиковане, но такова и до ден днешен няма. Започнаха се нелегитимни начинания и ние не можем да ги приемем. Ситуацията е критична. Над 70 от 97 клуба гласуваха за промяна, но тя така и не се случва. Не казвам, че ние сме най-добрите, но гарантирам, че всички в екипа са специалисти в своята област", продължи той.

"Първата криза беше на 10 юни миналата година. В началото беше добре, имаше идеи, обсъждане и конструктивен спор. В един момент част от хората в УС обаче започнаха да заобикалят правилата. Съюзът на българските автомобилисти (СБА) направи два пъти забележка, но въпросният господин започна да прескача законите. Г-н Илиев обеща до края на 2017-а година да има нов УС, но това не се случи. След подписка на клубовете насрочихме Отчетно-изборно събрание за април, преди което обаче бяха вписани нови четирима членове, приети от съда, а ние не можем да оспорваме. На събранието се появиха шест идентични жалби, написани от една адвокатска кантора, което според мен няма аналог в друга федерация. Това е бавене на време и оставяне на федерацията на самотек. Жалбите са от господата Ковачев, Влъчков, Маринов, Даскалов, Чанев и Златков. 70 клуба ти казват 'чао', но резултат от това няма", добави той.

Станчев обясни, че БФАС е сключила договор с държавния тотализатор, но в този и други контракти има клаузи, които не са достъпни за всички членове на УС. Освен това, той и неговите колеги смятат, че парите се използват за купуване на гласове за бъдещо гласуване: "Влязоха пари, за да правим материална база, но не - те се изразходват без санкция и лично от господин Илиев. Даваха се на организатори на състезания и това намирисва на купуване на гласове. И това продължава". "Пръчката в колелото беше предложение за кандидатстване за програма на ФИА, за която трябва да получим пари. Разбрахме, че договорът вече е бил подписан и той е за апаратура за около 150 хиляди лева, която обаче обслужва само една дисциплина. Няма обществена поръчка, нищо. Въпросният господин разполага с тази апаратура, препродава ни я и отново си работи с нея", допълни Станчев.

Накрая той призова: "Все още не сме предприели юридически стъпки, но ще преразгледаме това решение. След два месеца безчинстване, ако екипът ни реши, може да предприемем мерки. Когато си спортсмен, трябва да преглътнеш загубата и да оттеглиш жалбите. Разчитам, че след тази пресконференция това ще се случи. Можем да правим протести или дори нова федерация, но ние уважаваме историята и карирания флаг".

Снимки: Емона Цончева, Sportal.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти