Гледай на живо

Очаквайте в 14:00 часа от Турция: Спартак (Варна) срещу сръбския Раднички (Крагуевац) в контролна среща

На Мондиала има ВАР и за докторите

Дебютиращата на Мондиала система за видеоповторения в помощ на реферите (ВАР) може да бъде от полза и за медицинските щабове. ФИФА разрешава при необходимост тя влиза в употреба и от страна на лекарите.

За технологията отговорят по няколко съдии, които стоят в специална стаичка и наблюдават повторения на спорните ситуации и при необходимост сигнализират на главния арбитър, ако той е взел грешно решение. Освен това обаче всеки отбор има право да прати в стаичката свой представител - обикновено доктор - който да наблюдава за потенциално опасни сблъсъци. Така ако например се стигне до контузия, то медикът в стаичката може да види на запис какво точно се е случило и да предаде информацията на лекаря, който е на терена. Това е от голяма полза при евентуални сблъсъци в областта на главата.

Хуан Муро, който е част от лекарския щаб на Испания и работи като физиотерапевт в Реал Мадрид, коментира, че въз основа на видяното от ВАР докторите могат да настояват от съдията да им разреши да се възползват от правилото за 3 минути. Това е спиране на играта за 180 секунди минути, в които медициците имат възможност да проверят здравето на даден футболист при загуба на съзнание, остри болки в главата или врата, повръщане, временна загуба или ограничаване на зрението и др.

Още от Футбол свят

Виж всички