Валентин Илиев: Твърде рано е да се говори, че съставът е завършен

Валентин Илиев: Твърде рано е да се говори, че съставът е завършен
Старши треньорът на ЦСКА 1948 Валентин Илиев даде интервю пред сайта на клуба. Младият специалист спечели две първи места в първите си два сезона като треньор, а сега мисията му е отборът да се класира в Първа професионална лига.

- Как се чувстваш в началото на лятната подготовка?

- Амбициран съм за здрава работа, за да можем да се подготвим по най-добрия начин за началото на първенството.

- Как ти се струват условията за подготовка в Боровец?

- Наистина са доста добри. Няма от какво да се оплачем. И тренировъчните терени, и хотелската база са на ниво. Тук можем да мислим единствено и само за футбол.

- Говорейки за футбол, успя ли вече да сглобиш отбора, който искаше за началото на шампионата?

- Твърде рано е да се говори, че съставът е завършен. Футболистите тепърва ще трябва да се доказват по време на подготовката. До голяма степен си зависи от самите тях. Има време, предстоят и контролни мачове. Всичко е в техните крака, ръце и глави. В зависимост от това какво покаже всеки от тях, аз ще оформя окончателната си преценка кой да започва като титуляр. Но като цяло аз никога не съм разделял играчите си. Разчитам на всеки от тях в еднаква степен.

- Всички са впечатлени от селекцията на ЦСКА до момента. Да очакваме ли още нови имена?

- Определено взехме качествени футболисти. Могат да дойдат и още, но няма да привличаме някого на всяка цена. Ако намерим наистина качествен футболист, не е изключено да продължим с трансферите.

- Как се адаптират новите?

- Мисля, че всичко върви по план. Така или иначе аз познавам футболните им качества и по-малко човешките, но щом са в ЦСКА, значи са достойни и като личности.

- ЦСКА има попълнение и на друго ниво – от футболист Кирил Котев стана спортен директор. Ти имаш ли пръст в този „трансфер“?

- Бяхме обсъждали тази възможност. Решението ми да се разделя с толкова силен футболист като Котев, за да може да стане спортен директор, има и плюсове, и минуси. Но при всички положения в лицето на Апостол Попов ЦСКА намери достоен заместник на Котев. От друга страна Кирил може да ни е страшно полезен в новото си амплоа. И за краткото време, в което е на поста, вече показва, че се справя отлично.

- Той взе ли участие в привличането на новите попълнения?

- Всички трансфери станаха факт, след като бяха обсъдени в разговори между мен, Котев и останалите хора от треньорския щаб.

 

- Партнирал си си с Апостол Попов на терена, той ли е най-добрият пример за младите в отбора?

- Абсолютно – при това не само на терена, а и извън него. С неговото привличане клубът печели във футболен план, но и като цяло.

- Впечатляващата селекция говори красноречиво и за амбициите на отбора във Втора лига. Има ли конкретна цел пред ЦСКА?

- Нашата цел е да играем за победа във всеки мач. Аз не обичам да си правя сметки и да предричам бъдещето. Не съм способен на подобни неща. Способен съм да накарам футболистите и щаба ми да се борят във всеки двубой за победа. От там насетне Господ си знае работата.

- Имаш ли наблюдения върху основните съперници в първенството?

- Засега съм се концентрирал само върху подготовката на моя отбор.

- Какво да очакваме от ЦСКА през новия сезон – пак ли същият директен стил и жажда за победа?

- Жаждата за победа гарантирано ще е същата. Колкото до стила – ще се види в течение на мачовете. Както вече стана дума, имаме доста нови попълнения, а стилът зависи от изпълнителите. Аз мога да стремя към определен начин на игра, но в крайна сметка профилът на футболистите е решаващ. Макар че до голяма степен успяхме със селекцията и привлякохме играчи, подходящи за желания от нас стил. Мисля, че ще се справят по най-добрия начин.

- ЦСКА вече има нов капитан в лицето на Евгени Зюмбулев. Защо се спряхте на него?

- Решението не е само мое. В крайна сметка той сам си е извоювал тази чест. Гласуваме му доверие, защото не веднъж през сезона показа, че го заслужава. Евгени е човек, който може да понесе тежестта на капитанската лента. Статутът на капитан му носи още повече задължения и отговорности. Като цяло моето желание е да има 11 капитани на терена и още толкова отстрани. И всички да се борят за победата.

- Самият ти си носил доста време лентата в ЦСКА. Какъв е съветът ти към него?

- Той попива доста неща от мен, а и от по-опитните футболисти. Имаше възможност да играе с Кирил Котев и Емил Гъргоров. Но най-важното е, че има лидерските качества, за да поведе отбора. Сигурен съм, че няма да ни подведе.

- Доста от новите имена са в полузащитата, ще се справят ли бързо с адаптацията?

- Времето ще покаже. Сега каквото и да си говорим, ще е наизуст. В един отбор има и възходи, и спадове – визирам отделните футболисти. Най-важното е да излезем в оптимален състав в първия официален мач.

- ЦСКА вече е на по-горно стъпало във футболната йерархия. Очакваш ли още по-голям интерес от страна на феновете?

- Силно се надявам. Ние имаме нужда от тяхната подкрепа и разчитам, че ще я получаваме по същия начин, както бе и в Трета лига.

- Какво е посланието ти към армейските привърженици?

- Да са живи и здрави и да подкрепят ЦСКА до край.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички