Солскяер: Искам да атакуваме и доминираме, винаги трябва да се движим напред

Солскяер: Искам да атакуваме и доминираме, винаги трябва да се движим напред

Временният мениджър на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер пое отбора само преди няколко дни, но от тогава насам той постигна две победи с общо осем отбелязани гола в двете срещи. След противоречивият престой на Жозе Моуриньо начело на “червените дяволи”, една от основните цели на норвежеца е да "върне усмивките на лицата на хората в клуба”, феновете, както и атакуващият футбол, който е заложен в ДНК-то на клуба.

Бившият нападател бе назначен до края на сезона, а през лятото Юнайтед ще трябва да вземе ново важно решение за бъдещия постоянен наставник на клуба. “Убиецът с бебешкото лице”, както бе известен при престоя си като футболист на “Олд Трафорд”, Солскяер не крие желанието си да остане, а даде мнението си и по много други въпроси преди срещата с Борнемут от 18:30 днес.

“Наслаждавам се на всяка минута”

“Наслаждавам се на всяка минута откакто съм тук. Когато дойдеш и видиш качеството на играчите, това е истинско удоволствие. От вторник до четвъртък, когато се разбрахме с ръководството, аз през цялото време мислех - как мога да променя нещата максимално бързо. Бях много ентусиазиран, защото познавах само трима или четирима от играчите. Още първият ден седнахме и поговорихме с Майк Фелън (новият му асистент), след това срещнах играчите, поздравих ги, но им заявих, че имам собствени виждания за нещата. Тактиката е само едната страна на нещата и ние не сме променили толкова много от нея. Искам играчите да излязат и да покажат на какво са способни, особено преди да дойдат големите мачове. Тактически ще имаме повече време да работим през януари, защото графикът ще го позволи, сега всичко бе насочено към тези първи няколоко срещи”.

Временен или постоянен?

“Моята работа е през следващите пет месеца, след което ще трябва да оставя нещата на някой друг. Това е планът за момента. Искам да покажа на момчетата какво е Манчестър Юнайтед. Трябва да ги поведа и наставлявам така, че когато печелят трофеи през следващите 1-2 години да мога да чувствам, че и аз съм допринесъл за това. Винаги имам амбиция, но казах и на Ед Удуърд, както и на собствениците - искам да се справя добре до май, каквато е уговорката, а след това, ако решите някой друг да поеме нещата - това е фантастично, ако решите, че сте доволни от мен - сигурен съм, че ще се разберем”.

Да си в стола на Алекс Фъргюсън

Малко е странно да съм в ролята на сър Алекс Фъргюсън. Всеки коридор, всяка врата на която чукам, когато вляза, той винаги бе в този стол. Сега аз съм в него. Той е моят “шеф” и винаги ще бъде. Tой е някой към когото винаги мога да се обърна за съвет.

Манчестър Юнайтед има определена култура

"Очевидно е, че говорим основно за очакванията и стандартите на отбора на терена, но отговорностите на всеки играч на Манчестър Юнайтед не свършват до там. Имаме определени норми и култура, които трябва да се спазват. Понякога най-добрите правила, са писаните правила. Когато прекрачиш определени граници, трябва да има двама или трима носители на тези ценности, които да ти кажат - ние не правим това тук, ние го правим по този начин. Знам, че има мнения, че нямаме истински лидери, но мнението ми е, че има момчета с такива заложби. Разбира се, когато погледнеш към терена и виждаш истински победители.

Смятам, че се представихме много добре в първите два мача откакто съм тук. Играхме атакуващо, отбелязахме, но също така изглеждахме добре и в дефанзивен план, а Фил Джоунс и Виктор Линдельоф се представиха на ниво. За да си играч на Манчестър Юнайтед значи да си взимал най-добрите решения в живота си. Никой не се носи по течението и се оказва в този клуб. Трябва да имаш дисциплина, талант, огромно желание и глад да си най-добрия. Сега тези играчи просто имат нужда това да им бъде напомнено. Да им припомним, че те просто искат да играят футбол, а не са тук само защото са изкушени от парите и славата. Това е група от много добри играчи, но някои от тях наистина не са били достатъчно дълго тук, за да разберат какво наистина значи да носят тази фланелка. Няма да гледаме назад и всичко, което се е случило досега. Единствено сега има значение с щаба да подобрим отбора така, че в края на сезона да сме тим, с който да се гордеем

“Играчите трябва да поемат своята отговорност”

Има различни играчи, но няма как да просперираш, ако не желаеш да поемеш отговорност. Ако просто си казваш - има много добри играчи и все някой ще поеме това задължение. Когато си в толкога добър отбор е лесно да се поддадеш на това, но в края на деня, когато излизаш през вратата, трябва да си мислиш - трябва да поема повече отговорност. Така правят големите играчи. Те носят отговорност не само за себе си, но и за представянето на целия отбор. Всички имаме една цел и не може някой просто да се носи по течението, защото ще е се озове от другата страна на вратата.

Философията на Солскяер

“Разбира се, че моята философия е силно повлияна от тези 15 години, които съм прекарал тук. Ще атакуваме противниците си, ще опитваме да доминираме в срещите, искам да влизаме във всеки мач с вярата, че можем да победим. Разбира се, че ще уважаваме и противника. Дори при шефа (Фъргюсън) не побеждавахме всеки мач с 5:4. Имахме игрчи като Яп Стам, Рио Фърдинанд, Видич отзад, което ти дава увереност, че можеш да завършиш без да допуснеш гол, това е балансът.

Искам да виждам играчите да се наслаждават на това, което правят, но няма наслада без победа. Наслаждаваш се, когато побеждаваш. За това просто трябва да побеждаваме. В днешни дни футболът е много по-различен, защото структурата е различна, има много повече хора. Времената на шефа, когато той контролираше абсолютно всичко, вече са минало, но все пак аз взимам решенията. Сега има спортен директор, има собственици, които наистина искат да са част от процеса и имат мнение как трябва да се играе футбол. Но аз все пак съм мениджър и се наричам по този начин, защото имам много добри треньори около себе си. Всъщност аз наистина не правя много в тренировките. Играчите се изтощават, ако си всеки ден на терена и те чуват само твоя глас. Аз правя стъпка назад и просто наблюдавам процеса. Това е ключово за мен. Така мога да набюдавам нещата отстрани и да вземам решения за това кой ще играе, за тактическият подход към мачовете, а не да мисля за тренировката утре”.

“Винаги трябва да се движиш напред”

“Винаги гледам към своята кариера и знам, че не се наслаждавам, ако не побеждавам. Няма как да си щастлив, ако не побеждаваш. Винаги трябва да се движиш към следващата цел. Няма смисъл да прекарваш и 10 минути в това да си нещастен. Просто преминаваш напред”, завърши Солскяер.

Още от Футбол свят

Виж всички