Стърлинг вдигна шум за голям проблем в Англия

Стърлинг вдигна шум за голям проблем в Англия

Английският национал Рахим Стърлинг се оплака, че вестниците в страната подклаждат расизъм заради начина си отразяването на новини, свързани с млади тъмнокожи футболисти.

Играчът на Манчестър Сити стана обект на расистки обиди от фенове на Челси по време на съботното дерби във Висшата лига, заради което полицията започна разследване. Стърлинг обаче замълча за това, но обърна внимание на друго. Той даде за пример как медиите са отразили две аналогични новини за младите му съотборници при “гражданите” Тосин Адарабийо (21 г.) и Фил Фоудън (18 г.). Първият е тъмнокож, а вторият е бял. И двамата са закупили къщи, но публикациите във вестниците се различават.

“Млад футболист на Манчестър Сити, който взима по 25 000 паунда на седмица, пръска пари за имение на пазарна стойност 2,25 млн. паунда, независимо че няма дори един мач като титуляр в Премиър лийг”, гласи текстът за Адарабийо.

“Младата звезда на Манчестър Сити Фил Фоудън купува нов дом за майка си на стойност 2 млн. паунда”, пък е заглавието на публикацията за белия играч на Сити.

“Kaкто сте забелязали от реакцията ми по време на двубоя с Челси, просто се засмях, защото не съм и очаквал нещо по-добро  - написа Стърлинг в Instagram. - Искам обаче да кажа, че трябва да имате едно на ум, когато става дума за правилното отразяване на нещата. Дайте равен шанс на всички футболисти. В случая имаме двама млади играчи, които са в началото на своите кариери. И двамата играят за един и същ отбор, и двамата са сторили правилното нещо, което е да закупят нови къщи на своите майки, които са отделили толкова много време и любов, за да им помогнат да стигнат дотам, където са. Но забележете как вестниците отразяват нещата за един млад тъмнокож футболист и после за бял такъв. Смятам, че това е неприемливо. И двамата са невинни и не са сторили нищо нередно, но заради начина, по който това е представено, черното момче е представено в лоша светлина, което спомага за разпалването на расизма и агресивно поведение."

Още от Футбол свят

Виж всички