Хърватското чудо - истина или добре създадена илюзия

Хърватското чудо - истина или добре създадена илюзия

Футболната 2018 година предложи много емоции на феновете по целия свят. От една страна,Реал Мадрид спечели безпелационно за трети пореден път Шампионската лига,Манчестър Сити разби духовете за най-конкурентната лига в света,а Клоп и Ливърпуул спечелиха милиони фенове с лудешкия си футбол,които предложи незабравими емоции. Кулминацията за тази година си остава Световното първенство. Големи отбори,големи очаквания и много интрига. Всички спортни журналисти се обединиха около становището,че това е първенството на Меси и Аржентина,но Франция набързо приключи надеждите им. Стига толкова резюмиране на футболните факти за изминалия сезон,защото покрай всички тези събития остава един футболист,който впечатлява със своята скромност и огромен талант. Става дума за Лука Модрич – избран от феновете за най-лош трансфер през 2013 до най-добрия играч за 2018 година.
Обикновените фенове често пренебрегват работата на халфовете и тяхната решаваща роля за поведението на отбора. Те остават все под сянката на нападателите и отираванията им често не попадат в телевизионните екрани. Играта на Модрич през тази година беше фундаментална за успехите на Реал Мадрид. Да,някои хора ще скочат и ще кажат,но Роналдо има 15 гола,но нека не забравяме,че за да може топката да стигне до наказателното поле на противника някой трябва да е подаде дотам или собственоръчно да е закара. Нормално това да не доставя удоволствие на феновете и телевизиите да го избягват. Ролята на Модрич пролича още по-силно на Световното първенство. Той успяваше да съчетава дефанзивната с офанзивната игра и по този начин да създава илюзия,че играе навсякъде по терена. Въпреки напредналата футболна възраст,той успяваше да изпълнява тези тежки функции. Приносът на Модрич е безспорен,но нека да ограничим хвалебствията по негов адрес,защото наградата Златна топка изгуби чара си още преди много години.
Нима играчи на Снайдер,Иниеста,Шави и Рибери не заслужаваха наградата по същата причина. Нима те не изпълняваха всичко,както трябваше,за да спечелят наградата.Има една много тънка границата между наградата на Модрич и оставането в сянка на изброените футболисти. През тези години статистиките на Меси и Роналдо бяха стряскащи за човешкото съзнание. Приносът им за играта на съответните отбори беше очеизваден и дори гореизброените играчи да бяха спечелили,то надали щеше да се изпълни със съдържание най-добрия играч за съответната година. Модрич имаше шанса да изгрее в слаба година за двамата диригента на модерния футбол. Да,Роналдо спечели ШЛ и вкара 15 гола,но всеки видя с какво огромно пренебрежение се отнасяше Реал към Ла Лига. Меси успя да блесне единствено в Ла Лига и то именно в конкуренцията на Модрич,но това е различна тема за разискване.
Друго обаче остана изненадващо на тази церемония. Възможно ли е с такава доминация Франция да не може да излъчи победител в индивидуална награда. Имаше няколко имена,които изпъкваха над останалите. Гризман – уникален играч с визия и способности да ръководи играта на отбора. Мбапе- взривоопасен играч с магнетична скорост и нюх към гола. Варан – лидер в отбраната на Франция. Мбапе успя да блесне на този турнир по уникален начин и то в тежките моменти за отбора и го направи по великолепен начин. Нима Гризман не допринесе достатъчно за триумфа на Франция,за да може да се окичи със Златната топка? Ами Варан – победител в ШЛ и Мондиала не заслужава подобна награда? Всички тези догадки ще си останат само такива,а ние можем само да анализираме случващото се.
Едно е ясно – наградата Златната топка отдавна спря да има критерии за това какво представлява най-добър играч и от година на година се търси име,което е било най-често срещаното по новините в спорните медии. Нито един от гласувалите журналисти не излезна и не каза защо Модрич е спечелил. Може ли тази награда да продължава да бъде мерило за най-добрия играч за година? Следващите години всички ще разберем отговора на този толкова вълнуващ въпрос.


Източник:

Още от Футбол свят

Виж всички