Гледай на живо

За успеха на европейското за юноши в леката атлетика и награди за деятели в спорта

Два нокдауна, паметно шоу и немислим край на новата класика между Уайлдър и Фюри (видео + галерия)

Два нокдауна, паметно шоу и немислим край на новата класика между Уайлдър и Фюри (видео + галерия)
САЩ стана арена на най-голямата битка в тежка категория от 2003 година насам, когато Ленъкс Люис изпя лебедовата си песен срещу Витали Кличко, а Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри дадоха заявка да поставят съперничеството си на висок пиедестал в историята на дивизията.
Два пъти Бронзовия бомбардировач прати в нокдаун линейния шампион, а Фюри изглеждаше блестящ в боксовите си умения и изглеждаше сякаш е спечелил по точки. Не обаче така мислеха съдиите, които отсъдиха противоречиво равенство - 115:111 за Уайлдър, 114:112 за Фюри и 113:113.
Няма как да има по-голямо разминаване в мненията на тримата съдии до ринга, като любопитното е, че англичанин отсъди въпросното 113:113 и лиши сънародника си от това, което мнозина определиха за заслужена негова победа.
Фюри бе на крачка да реализира един от най-немислимите и изумителни сюжети в историята на спорта изобщо, но позитивното от противоречивото решение е, че реваншът ще бъде още по-дългоочакван и още по-грандиозен. Двамата заслужават уважение и похвали за представянето си, а особено впечатляващ бе начинът, по който Фюри се изправи след втория нокдаун в последния рунд, при положение че изглеждаше в безсъзнание до шестата секунда от отброяването на рефера на ринга Джак Рийс.
Двамата шампиони все още са непобедени - Уайлдър вече е със статистика 40-0-1 (39 КО), а Фюри има 27 победи, 0 загуби, 1 равенство и 19 нокаута.
ПЪРВИ РУНД
Американецът започна по-агресивно осмата защита на титлата си, като пробваше с ляв прав да притеснява Фюри, който пък в началото изглеждаше очаквано дефанзивно настроен и предпочитащ да дразни съперника с театралничене. Уайлдър демонстрира добри движение на главата си и хубави ескиважи в центъра на ринга, докато избягваше левите прави на Фюри, а в края на рунда отново притисна противника в ъгъла и му нанесе ляво кроше. В последните пет секунди големият размах на Уайлдър с дясна ръка за малко не му причини неприятности, тъй като пропусна крошето и бе уцелен два пъти с ляво такова от англичанина. Както често се случва, Уайлдър загуби баланс при опита за попадение с дясна ръка и ударите на Фюри изглеждаха по-опасни.
ВТОРИ РУНД
Фюри от началото на частта зае позиция близо до въжетата и гледаше да се защитава, докато Уайлдър определяше дистанцията с водещата лява ръка. Американецът проведе рунда по-спокойно в сравнение с предишния и нямаше проблем да разменя прави удари с водещата ръка, като не търсеше на всяка цена завършващо дясно кроше. Във втората половина на рунда Фюри тръгна леко напред и дори пласира късо дясно кроше, без обаче да наранява кой знае колко съперника. Уайлдър завърши с комбинация, макар и без да пласира чисто.
ТРЕТИ РУНД
Фюри демонстрираше отлично движение и в третия рунд, като не позволяваше да изпадне в беда, макар и да не опитваше особено да контрира. Той пак прибегна до дразнене, заключвайки ръцете зад гърба си, което провокира Уайлдър да се впусне напред, но дясната му ръка не можеше да намери целта. В края на рунда Фюри търсеше забавяне на темпото с клинч, като "изяде" без проблем два добри леви прави от ръкавицата на Бронзовия бомбардировач.
ЧЕТВЪРТИ РУНД
Надлъгването в центъра на ринга продължи, като този път двамата по-отчетливо разменяха прави удари с водещите ръце, защото и Фюри ги опитваше по-често и по-свободно. Той пробваше и комбинации с дясна ръка, като макар и неуспешно, поведението му пазеше Уайлдър на разстояние и му позволяваше да опитва атака. Чак половин минута преди края американецът намери главата на съперника с ляв прав, а след неуспешни опити за дясно кроше, Бронзовия бомбардировач разкървави леко лицето на англичанина с ляво кроше.
ПЕТИ РУНД
Фюри продължи с доброто движение в следващия рунд, а Уайлдър отново пробваше да го тормози основно с водещия ляв прав. Опитите за дясно кроше бяха незначително малко, така че кръвта по лицето на Фюри от предишния сегмент не бе проблем за Циганския крал. В крайна сметка, независимо че бе доста неактивен с ударите си, англичанинът остана невредим и не бе в беда в нито един момент.
ШЕСТИ РУНД
Левият прав на Уайлдър вече започваше да търси тялото на Фюри по-отчетливо, а самият британец биваше спиран в офанзивите си (колкото и редк) с водещата ръка на американеца. Без двамата да си разменят кой знае колко значими попадения, битката се водеше в центъра на ринга, но лишена от искри.
СЕДМИ РУНД
Фюри за първи път "изяде" по-сериозни удари от дясната ръкавица на Уайлдър, но не падна, а и не бе в глуха защита особено дълго време. Левият прав на Бронзовия бомбардировач попадаше отново често в тялото на Циганския крал, който не можеше да се похвали с особено значими попадения, но заслужи уважение с издръжливостта си. Все пак, той пласира едно добро дясно кроше.
ОСМИ РУНД
Уайлдър съвсем свали гарда си, може би за да провокира по-голям брой опити за удари от Фюри, а британецът в действителност вкарваше в употреба водещата си лява ръка повече от преди. Циганския крал вече имаше и самочувствие, че е останал непокътнат от тежко попадение на съперника си, а и рядко му даваше възможност изобщо да мисли за десен крос или кроше. От началото на двубоя всеки път, когато Уайлдър правеше неуспешен опит за дясно попадение, Фюри или го дразнеше, или контрираше опасно. Впечатляващо беше и че енергията на британеца изглеждаше непокътната.
ДЕВЕТИ РУНД
Уайлдър се впусна в атака още от гонга и този път имаше доста по-сериозна успеваемост, като нарани съперника с дясно кроше, а и успя да комбинира с ляво и да прати в нокдаун Циганския крал. Фюри се изправи в последния момент, но се завърна впечатляващо в боя с ляво контриращо кроше по средата на един от многото клинчове, с които планираше да изкара рунда. Двамата се впуснаха в по-безразсъдни опити за размени в последните секунди, без отново обаче да пласират нещо чисто.
ДЕСЕТИ РУНД
Десен крос и ляв прав в целта от ръкавиците на Фюри накараха Уайлдър да поклати глава, но американецът не изглеждаше достатъчно активен, за да се възползва от инерцията от нокдауна. Фюри пак пробва комбинации, тъй като американецът бе съвсем свалил гарда, но сякаш за да провокира размяна на ролите - Бронзовия бомбардировач изчакваше за контраатака. Последните секунди бяха най-дейни за Уайлдър, но дясната му ръка този път не нанесе достатъчно тежки поражения, за да компенсира пасивността преди това.
ЕДИНАДЕСЕТИ РУНД
Уайлдър отново избираше само сегменти от десетина секунди за мощни атаки, а левият прав на Фюри бе достатъчно респектиращ, за да държи опонента на дистанция. Ляв ъперкът на американеца в последната минута бе единственото му попадение, а всеки път, когато се чувстваше в беда, Фюри прибягваше до клинч. Циганския крал обаче устояваше на епизодичните атаки с разперени ръце на шампиона и вероятно навлезе в последния рунд със самочувствието на водещ в съдийските карти.
ПОСЛЕДЕН РУНД
Прекрасна комбинация дясно и ляво кроше прати Фюри на земята отново, но британецът се изправи отново в края на отброяването. Той "изяде" и ляв прав малко след това, но с добро движение на главата си се опази от нова дясна ръка в главата си.

Циганския крал дори нанесе комбинация в самия край, а в същото време Уайлдър продължи да пропуска с марковия си удар. След последния гонг Тайсън Фюри започна да празнува, а двамата се прегърнаха горещо, напук на всички театрални изпълнения, свързани с битката им.
Следвай ни:

Още от Бойни спортове

Виж всички