Светослав Гоцев: Играх на -40 в Сургут

Светослав Гоцев: Играх на -40 в Сургут

В Санкт Петербург съм благодарение на Пламен Константинов

Ако досега сме давали 100%, за Токио 2020 ще са нужни 110%. С Пранди може да успеем

От края на октомври 2018 г. националът Светослав Гоцев е част от състава на Динамо Ленинградска област. През миналия сезон центърът стана шампион на Франция с Тур. Играл е още в първенствата на Италия, Иран и Германия, но никога в толкова красив и голям град, какъвто е Санкт Петербург.


В последния шампионатен мач от руската Суперлига, игран на 4 януари, Гоцев и съотборниците му стигнаха трудно до домакински успех над Ярославич с 3:2 (- 23, 23, 13, - 20, 5) в мач от XII кръг. Българинът игра цял мач и завърши с 6 точки. Националът, който стана блокировач номер 1 в Лигата на нациите през 2018 г., бе изключителен стабилен и на начален удар.


Ето какво сподели Гоцев за „Меридиан Мач“ след срещата.


- Слави, как и къде посрещна 2019-а? Какво ти се падна от баницата с късмети?

- За мое съжаление тази година, както и много други, не успях да се прибера в България за празниците. Почти във всички първенства календарът е много натоварен и често има мачове навръх Коледа и Нова година. Общо взето денят ми премина с празничен обяд и следобедна разходка с приятелката ми, а Новата година посрещнахме в домашна обстановка пред телевизора. От баницата с късметите ми се падна: "Не се коси изобщо, пада ти се бебе срочно". Трудно предвид, че не съм семеен, но пък кой знае...


- Свикна ли с града, с новия отбор? Какви са целите?

- Санкт Петербург е най-големият град, в който съм имал удоволствието да играя и живея. Не е тайна, че това е най-красивият град в Русия, изпълнен с огромна история. Един наистина интернационален град, който ти предоставя всичко.


Пред отбора няма конкретно зададени цели. Със сигурност сме далеч от първите няколко отбора, които имат огромни бюджети. Следваме стриктно указанията на треньорския щаб и всички се стремим да взимаме максимален брой победи и точки в мачовете. Според мен влизане във фазата на плейофите, би бил един добър резултат за нас, но времето ще покаже.


- С какво е по-различен волейболът в Русия в сравнение с другите първенства, в които си играл?

- Нещото, което вече знаех без да съм играл в Русия беше, че тук конкуренцията е наистина жестока. Силите във всички отбори са страшно изравнени и всеки един мач е жестока битка. С две думи - няма време за отпускане. Русия е огромна страна така, че често се налага да


пътуваме по
4-5 часа с
вътрешни
полети,


да сменяме самолети. Почти винаги сменяш часовия пояс, а времето за аклиматизация е малко. Шампионатът е много по-тежък от всички останали.- Допада ли ти идеологията на треньора на тима Олег Согрин?


- За моя радост той е играл дълги години зад граница в Италия, Франция, Гърция, Пуерто Рико и др. и е видял волейболът от различни ъгли. Той също е играл на моя пост и се радвам, че между нас има добра комуникация. Много пъти вече ми помага в такт

ическата настройка на мача.

- Съветва ли се с някой преди да подпишеш в Русия?


- Най-голяма роля в преминаването ми в Динамо изигра Пламен Константинов. Той ми помогна с комуникацията с отбора, препоръча ме и направи всичко възможно да продължа кариерата ми по най-добрия възможен начин на този етап. И не само на мен. Той винаги е помагал на всички момчета да излязат в добри отбори в чужбина и да получат шанс между най-добрите.

Иначе малко след като пристигнах тук играхме с неговия отбор - Локомотив Новосибирск, и се видяхме. Чувахме се по-често докато течеше подготовката по пристигането ми. Радвам се, че за периода в националния отбор успях да го опозная повече. Надявам се един ден да работим отново заедно.- Как си устроен - къде живееш, имаш ли кола и как се справяш със студа?

- Живея на около 5 минути от залата пеша. Предпочитам да повървя преди тренировка на свеж въздух. Честно казано ментално се бях подготвил за някакъв невероятен ледников период, но тук температурите през зимата се оказаха по-високи от тези в България. Термометрите рядко падат под -10 градуса, по-неприятен понякога е вятърът. В едно от гостуванията ни в Сургут, Сибир, беше -40. Там нещата са по-различни (смее се).
- Излизаш ли вечер? Успя ли да разгледаш града? Ермитажа?

- От много тренировки и пътувания не ми остава време за развлечения. Успях да направя няколко бързи разходки между най-известните точки на града.


Историята
ми е хоби

и ми беше доста интересно да се запозная по-обстойно с града, в който е роден Владимир Путин.- Как се справяш с руския език?

- Все пак сме славянски народи и това, че познаваме азбуката е много голям плюс. Разбира се, като всеки чужд език трябва учене. Има доста падежи, които объркват, но се чувствам спокоен. Разбирам се с всички без проблем на руско-български (смее се).- Наистина ли са толкова красиви руските жени, колкото сме чували?

- В момента имам човек до себе си, с който съм щастлив. А красиви жени има навсякъде зависи кой какво търси.- Стана дума вече за Пламен Константинов, но той вече има заместник в националния отбор. Как гледаш на назначението на Силвано Пранди?

- Това е треньорът, който за първи път ме покани в национални отбор през 2010 г. Той ми даде шанс за големия мъжки волейбол. След това сме се виждали, докато играех във Франция. Не мисля,че човек, на когото казват Професора, има нужда от някакво представяне. За мен лично е много важна и нагласата на момчетата. Трябва всички да сме целеустремени към основната ни цел, а тя е класиране на игрите в Токио 2020.- Колко обаче е реалистична тя?


- Напълно реалистична! Но не и лесна за изпълнение. Никога не е лесно, всеки иска да отиде. Това е най-големият спортен форум, на който един спортист може да присъства. Ако досега сме давали 100% за Токио ще са нужни 110%! Аз вярвам,че ще успеем.


- Кои са малките детайли, които ни спират в последно време за по-предно класиране в последните години?

- Сигурно има малки неща, които с натрупване в продължителен период, правят разликата. В тази връзка мисля, че тимът на Полша е страхотен пример как преди 1-2 години никой не го слагаше в големите сметки за световното и изглеждаше, че отстъпва вече извоювани позиции, но направи страхотен фурор на последния мондиал. Трябва да последваме тези положителни примери. Годините не са свързани и всяка има своята история. Аз вярвам, че с труд и постоянство рано или късно резултатите идват. Мотивацията играе ключов фактор на терена и извън него.НАДЯ ЕМИЛОВА, "Меридиан Мач"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти