Фактите, които може би не знаеш за Yamaha в MotoGP

Фактите, които може би не знаеш за Yamaha в MotoGP

Сезон 2019 е единадесетата година, в която Monster Energy ще присъства върху MotoGP машините на Yamaha. Връзката започна чрез сателитния отбор Tech 3, в който тогава караха Джеймс Тоселанд и Колин Едуардс. Мениджърът на отбора Ърв Поншарал твърди че М1 е бил номиниран за "най-добре изглеждащ мотор" от няколко реномирани списания неведнъж.

Заводските машини на Monster Energy Yamaha YZR-M1 са изцяло прототипи - кулминация на инженерството при моторите. Моторите са способни на повече то 360 км в час, благодарение на 240 конски сили и тегло от 157 кг. Моторите на практика са безценни заради специфичната и уникална технология, която е използвана в тях.

Този сезон Валентино Роси ще направи своя старт номер 300 в MotoGP и 400 във всички класове. Той е част от Гран При от 1996 и е изпуснал само 4 състезания в последните 23 години. 2019 ще бъде 14-а година с Yamaha и седма поредна след като отново се върна в отбора през 2013-а.

Роси навършва 40 години на 16 февруари. През десет от тези четиридесет години Доктора е бил атлет на Monster Energy. Той има Monster със собствен вкус, както и бе част от видео серии през 2016. 

2019 e 20-ата година, в която Лин Джарвис ще бъде мениджър операции в "Yamaha Motor Racing". През този период Yamaha печели 7 титли при пилотите и 6 титли при конструкторите, включително и Тройната Корона (пилот, конструктор, отбор) три поредни пъти от 2008 до 2010. От 1999 до сега в отбора са били трима испанци, трима италианци и двама американци.

В MotoGP отбора работят около 20 човека, но тази цифра се удвоява по време на МotoGP състезанията. Всеки състезател има по 8 механика или техници.

Още от Моторни спортове

Виж всички