"Четирите шанци" - десет дни лудост

"Четирите шанци" - десет дни лудост

“Четирите шанци - десет дни лудост”. Така са представили предстоящия вълнуващ етап от Световната купа по ски скокове в сайта на Международната федерация по ски. През 1953 година за първи път се взима решение стартовете в Оберсдорф (Германия), Гармиш-Партенкирхен (Германия), Инсбрук (Австрия) и Бишофсхофен (Австрия) да се обединят в един сегмент от сезона и оттогава насам са познати и дълго чакани от феновете. 

В Германия и Австрия в рамките на въпросните 10 дни, докато трае “Четирите шанци”, ски скоковете са национален спорт. Рейтингите по телевизията приличат повече на тези на футбола, отколкото на зимни спортове. Повече от 10 пъти по-сериозна е посещаемостта и на живо на състезанията. За това допринася и фактът, че “Четирите шанци” е в много примамлива част от годината - между 29 декември и 6 януари, когато така или иначе няма особено много други спортни събития.

Това ще бъде 68-мото издание на “Четирите шанци”, а фаворитите са Рьою Кобаяши, Щефан Крафт, Камил Стох и Карл Гайгер. 23-годишният японец започна проблемно сезона в Световната купа, но напоследък отново набра скорост, а и е настоящият победител в турнира, печелейки всичките четири състезания миналия сезон.

Крафт пък никога не е правил толкова силно начало на кампания, както сега, а и е победител в “Четирите шанци” през 2014/15. 26-годишният австриец ще е пределно мобилизран да се представи на ниво в турнира, особено след като падна в преднишния кръг от Световната купа в Енгелберг. 

Стох спечели в Енгелберг и донякъде заличи слабото начало на сезона, като има два триумфа в “Четирите шанци” и опитът му не може да бъде отречен. Гайгер е единственият от фаворитите, който досега не е печелил турнира, но за него допълнителен стимул е фактът, че е родом от Оберсдорф, а и се слави с невероятното си постоянство.

Хората, които могат да поднесат изненада на “Четирите шанци с триумф, са Петер Превц, Ян Хоерл и норвежците Даниел Андре Танде, Мариус Линдвик, Йохан Андре Форфанг и Роберт Йохансон.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти